Δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες γενικότερων συναινέσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εκτίμησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στο 2016.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «συνάντηση για συνεννόηση» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε πως «δεν φαίνεται ρεαλιστικό αυτή την στιγμή» ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά «στο μέλλον δεν αποκλείεται τίποτα», προσέθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι επιχειρείται η διαμόρφωση ενός «νέου διπολισμού», τον οποίο το ΚΚΕ έχει χαρακτηρίσει ως κάλπικο, με την όλη προσπάθεια να επικεντρώνεται στο να σταθεροποιηθεί στον ένα πόλο η Κεντροαριστερά με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, «που έχει καταλάβει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλδημοκρατίας», και στον άλλο πόλο η ΝΔ. «που επιδιώκει υπό τη νέα ηγεσία να συσπειρώσει δυνάμεις που θα καλύπτουν τον χώρο από την Ακροδεξιά, που σήμερα μπορεί να έχουν προσεγγίσει τη Χρυσή Αυγή ή τους ΑΝΕΛ, μέχρι την παραδοσιακή δεξιά που εκφράζει η ΝΔ και το Κέντρο που καλύπτεται από τμήματα του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Ένωσης Κεντρώων».

Επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική, ο γγ του ΚΚΕ δεν απέκλεισε τη διενέργεια εκλογών εντός του 2016 ή το ενδεχόμενο σχηματισμού ευρύτερων κυβερνήσεων συνεργασίας με τον υπάρχοντα συσχετισμό.

Είπε, επίσης, ότι η στόχευση ενός νέου εκλογικού νόμου είναι η διευκόλυνση των δύο βασικών κομμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος σε εκατέρωθεν διεύρυνση των συνεργασιών τους, «έτσι ώστε να μπορέσει να κρατηθεί στην κυβερνητική καρέκλα ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν και με άλλες ευρύτερες συνεργασίες απ' ό,τι έχει σήμερα με τους ΑΝΕΛ, η οποία μάλλον τρώει τα ψωμιά της».

Ερωτηθείς αν κατά την πρόσφατη δίωρη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας του «ζήτησε συνεννόηση και συναίνεση», είπε «ούτε ζήτησε τίποτε ο κ. Τσίπρας, ούτε μπορούσε να ζητήσει από το ΚΚΕ».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα μέσα στις συναντήσεις και άλλα έξω, αλλά βάζει σε δοκιμασία τις θέσεις του στον ελληνικό λαό και στο εργατικό λαϊκό κίνημα, «ακόμα κι όταν ξέρουμε ότι ορισμένες απ' αυτές τις θέσεις ίσως δεν είναι ακόμα ώριμες να τις δεχτεί ο εργαζόμενος λαός».

Κληθείς να σχολιάσει την κοινωνικά διευρυμένη αντίδραση στο Ασφαλιστικό, είπε «κατ' αρχήν είναι μέτρα τα οποία πλήττουν πρώτα απ' όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους μισθωτούς κ.λπ., όπως και όλα τα προηγούμενα, όμως σήμερα πλήττουν και ευρύτερα μικρομεσαία, μικροαστικά στρώματα, τους κρατικούς υπαλλήλους, ευρύτερα τμήματα δηλαδή, αν θέλετε ανώτερα τμήματα της εργατικής τάξης, είτε των μεσαίων στρωμάτων της μικρής αστικής τάξης κ.λπ., άρα κινητοποιούνται και δραστηριοποιούνται σ' αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθύμισε ότι το 2010 και το 2011, «μεσαία και μικροαστικά στρώματα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις», καθορίζοντας ταυτόχρονα «και το περιεχόμενο των αγώνων, αλλά σε τελευταία ανάλυση και τον εγκλωβισμό αγωνιστικών διαθέσεων εργατικών λαϊκών ανθρώπων της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων των πόλεων σε μια λογική αλλαγής μείγματος διαχείρισης και επιλογής καλύτερου διαχειριστή», με αποτέλεσμα την δημιουργία του «ρεύματος», «πλήρους κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και μετακόμισης ενός ολόκληρου κόσμου, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και απλών ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο αυτό και ταυτόχρονα παίρνοντας και όλα τα κακά χούγια του παλιού ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι «θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει πολύ σκληρές πολιτικές», είπε ότι πρέπει «ο λαός να μην επιτρέψει να αντέξουν αυτές οι πολιτικές».

Σχετικά με την «αποκάλυψη του κ. Βαρουφάκη περί εντολής εκ μέρους του κ. Τσίπρα για προετοιμασία σχεδίου σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ», είπε ότι «δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης, όπως δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω και αυτά που λέει η κυβέρνηση». Ταυτόχρονα ο κ. Κουτσούμπας, δεν απέκλεισε τίποτα, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση κινείτο στην λογική της καλύτερης διαχείρισης εντός του πλαισίου της τρόικας, της ΕΕ, του ΔΝΤ, αυτού του συστήματος, προσθέτοντας ότι βάσει του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπολογιζομένου και του «τυχοδιωκτισμού που τους διακατέχει πριν γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και μετά κυβέρνηση, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πράγματα θα οδηγούνταν στο τρίτο μνημόνιο, στα βάρβαρα μέτρα και στην πάση θυσία επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθεί στην κυβερνητική αστική εξουσία».