current views are: 10

20 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση17:11

Μερικό ακατάσχετο επιδοτήσεων για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Αποστόλου

Τη θέσπιση ορίου ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων, με Κοινή Υπουργική Απόφαση εντός των ημερών, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από την Κομοτηνή όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με φορείς του αγροτικού κλάδου.

Δημοσίευση 17:11’

Τη θέσπιση ορίου ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων, με Κοινή Υπουργική Απόφαση εντός των ημερών, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από την Κομοτηνή όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με φορείς του αγροτικού κλάδου.

Τη θέσπιση ορίου ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων, με Κοινή Υπουργική Απόφαση εντός των ημερών, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από την Κομοτηνή όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με φορείς του αγροτικού κλάδου, ενώ αγρότες πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και τα νέα φορολογικά μέτρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία θα θεσπιστεί προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής:

  • Για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 10% του ποσού.
  • Για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 20% του ποσού.
  • Για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 50% του ποσού.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ειδικά για τους αγρότες, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα ευνοϊκό – σε σχέση με άλλους κλάδους – πλαίσιο καθώς, όπως είπε:

  • Εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας (μέχρι το 2019) και όχι απότομα.
  • Το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Δηλαδή τα 468 ευρώ το μήνα, ή 5.600 ευρώ το χρόνο.

Εξάλλου, όπως τόνισε, «το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός» ενώ «350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους».

Επανέλαβε, πάντως, την πρόθεση της κυβέρνησης «να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για την μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», που σε βάθος τετραετίας θα είναι 63%.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά των αγροτών ο Β. Αποστόλου είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη φορολόγηση για φέτος και ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα τους απασχολήσει από το 2017, χάρη, όπως είπε, σε παρέμβαση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι σνεχίζει να ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ.

«Πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δις. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δις. μένουν αφορολόγητα. Συγκεκριμένα, για τα εισοδήματα του 2013 η συνολική φορολογία των αγροτών (που πληρώθηκε το 2014) ανήλθε στα 411 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2014, εάν δεν έφερνε η κυβέρνηση τη ρύθμιση για το αφορολόγητο των ενισχύσεων μέχρι 12.000, οι αγρότες θα πλήρωναν συνολική φορολογία 470 εκατ. ευρώ που μαζί με την προκαταβολή φόρου 27,5 %, θα έφτανε τα 600 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, με την παρέμβαση της κυβέρνησης, οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 πλήρωσαν 183 εκατ. ευρώ και με την προκαταβολή φόρου περίπου 230 εκατ. ευρώ.

 Τα ίδια ποσά θα πληρώσουν οι αγρότες και για τα εισοδήματα του 2015 (που θα πληρωθούν μέσα στο 2016).

 Με λίγα λόγια, με την παρέμβαση της κυβέρνησης, το 2016 οι αγρότες θα πληρώσουν περίπου 225 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι πλήρωσαν το 2014», είπε ο υπουργός.

 


σχετικα αρθρα