Πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εξειδίκευσε την πρότασή της για την κεντροαριστέρα.

Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι η πρόταση που κατέθεσε για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα, με προγραμματική συνδιάσκεψη την άνοιξη και την εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση τον Μάιο, θα πρέπει να είναι η απάντηση στην απόπειρα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιβάλλουν το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.

«Εδώ και τώρα να δημιουργήσουμε το νέο, μεγάλο δυναμικό προοδευτικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας» τόνισε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιχειρούν και πάλι να πολώσουν και να διχάσουν τους Έλληνες, να διαμορφώσουν το νέο δικομματισμό και να "εξουθενώσουν" τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο».

«Και οι δύο όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, αδυνατούν να δώσουν θετικές απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις, να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση και να δημιουργήσουν καλύτερες ημέρες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε πως «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ αποτελούν τη λύση για τη χώρα. Δεν μπορούν να ενώσουν τους Έλληνες, να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη, την συνέργεια, τη δύναμη που απαιτείται για να βγούμε από την κρίση».

Επανέλαβε ότι δεν συμφωνεί με τις λογικές των «μετώπων» που διχάζουν τον ελληνικό λαό και επιδιώκουν να του επιβάλλουν νέα διλήμματα. «Όχι στο δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο με τη Δεξιά. Όχι στο δήθεν αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πρότασή της απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, πρόσωπα και κινήσεις, για την δημιουργία ενός νέου μεγάλου προοδευτικού ρεύματος που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στη χώρα» είπε.

Σημείωσε ότι «η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί και τη δικαιολογία για τη δεξιά παλινόρθωση. Η αναγκαία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας οδηγεί στο να λησμονούμε ότι η ΝΔ είναι πάντα η ελληνική Δεξιά. Ο διαχρονικός πολιτικός αντίπαλος της Δημοκρατικής Παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, του δικού μας πολιτικού χώρου», σημείωσε.

Μίλησε για μια νέα αρχή, επαναλαμβάνοντας τα βασικά σημεία της πρότασής της:

  • Να βρεθούμε όλοι μαζί στην Πολιτική Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Μάρτιο, και να αποφασίσουμε για νέα Διακήρυξη, το προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα και τα σύμβολα.
  • Να βρεθούμε όλοι μαζί διακηρύσσοντας την αυτονομία των χώρων μας, με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε στελέχους, με αναλογική εκπροσώπηση στη βάση της πρόσφατης εκλογικής ετυμηγορίας. Αλλά και με ενεργό παρουσία των κινημάτων, της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των επιμελητηρίων, όλων των ζωντανών δημιουργικών και παραγωγικών εκφραστών της Κοινωνίας.
  • Θα ακολουθήσει ως το Μάιο η άμεση εκλογή από την βάση του επικεφαλής της συμπαράταξης, με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό. Εκλογή που θα διαμορφώσει και τη βάση της παράταξης.
  • Τυχόν θέματα για την περαιτέρω οργάνωση της Συμπαράταξης θα συζητηθούν στην συνέχεια, με βάση τις κατευθύνσεις της Συνδιάσκεψης.
  • Τα επόμενα βήματα θα κριθούν στη συνέχεια από τους συμμετέχοντες, με βάση τη συγκυρία και τη δυναμική του εγχειρήματος.
  • Να δημιουργηθούν δίκτυα ενεργών πολιτών που θα πάρουν στα χέρια τους το εγχείρημα σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.
  • Να αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ως το τέλος Φεβρουαρίου, για τον διάλογο και την ωρίμανση των αποφάσεων.
  • Να συγκροτήσουμε ξεκινώντας από τις Δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών), μια Ενιαία Πολιτική Οργανωτική Επιτροπή που θα εξειδικεύει τα βήματα και την προετοιμασία για την Συνδιάσκεψη. Σ' αυτήν την Οργανωτική Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν κόμματα, δίκτυα και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, από την στιγμή που θα αποφασίσουν την συμμετοχή τους στην κοινή προσπάθεια.