του Τάσου Τσιφόρου 

Η χθεσινή ερώτηση των 33 βουλευτών της Ν.Δ. προς τον Πρωθυπουργό για το μπαράζ τακτοποιήσεων “ημετέρων” που αποκαλύπτεται καθημερινά, την οποία και υπογράφουν πρώτοι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος Λευτ. Αυγενάκη δίνει σαφές στίγμα για τον τρόπο που πρόκειται να πολιτευτεί η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση, ειδικά σε θέματα που αναδεικνύονται ως ηθικής τάξεως και ουσιαστικά κατατρώγουν το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. 

Η σημερινή, δε, πρωινή σύσκεψη στη Συγγρού, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, προκειμένου να διαμορφωθεί η επίσημη πρόταση που θα συνοδεύσει το «όχι» της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, αποδεικνύει και το δύσκολο δρόμο που θα κληθεί να πορευθεί το κόμμα καθώς κάθε του άρνηση για συναίνεση στα κυβερνητικά σχέδια – που ενίοτε είναι και σχέδια των πιστωτών – θα επιχειρηθεί να συνοδεύεται και από συγκεκριμένη αντιπρόταση ως αν να ήταν η Ν.Δ. στην διακυβέρνηση. «Δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα» ήταν η απάντηση στενού συνεργάτη του νέου προέδρου του κόμματος, σε ερώτηση του newpost.gr για το πόσο εύκολο είναι το νέο σχήμα της Συγγρού να λειτουργήσει ως οιωνεί κυβέρνηση εν αναμονή, 

Εις ότι αφορά, τέλος, αυτό καθεαυτό το σχήμα δηλαδή την ομάδα που αποτελούν οι δύο αντιπρόεδροι (Χατζηδάκης, Γεωργιάδης), ο Γραμματέας της Κ.Ο. και οι Κοινοβ. Εκπρόσωποι (Τσιάρας, Δένδιας, Βρούτσης, Κεραμέως), οι κομματικοί παράγοντες και οι συντονιστές (Βορίδης, Σταϊκούρας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Παναγιωτόπουλος, Φορτσάκης και Ντόρα Μπακογιάννη) καθώς και οι τομεάρχες χαρακτηρίζεται από απόλυτη εσωκομματική ισορροπία. Διότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην αξιοποίηση στελεχών της νεότερης γενιάς, ειδικά αυτών που θα αναλάβουν να εκφράζουν τις θέσεις του κόμματος στα ΜΜΕ, ωστόσο στο σχήμα περιλαμβάνονται όλες οι τάσεις.

Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης συγκροτεί ένα σχήμα μετά από μία μεγάλη αλλά, ως προς το αποτέλεσμα, οριακή νίκη, σε μία κοινοβουλευτική ομάδα που ο ίδιος δεν διαμόρφωσε ούτε κατ' ελάχιστον (και η οποία δεν τον στήριξε). Από τη Συγγρού δηλώνουν ότι το σχήμα των τομεαρχών δεν συνιστά “σκιώδη κυβέρνηση”, δεν αποτελεί δηλαδή πρόκριμα για τις θέσεις που θα λάβουν όταν η Ν.Δ. επανέλθει στη διακυβέρνηση. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι από τους περισσότερους ζητείται να δουλέψουν ως αν να είναι μόλις ένα βήμα μακριά από την πόρτα του υπουργικού γραφείου.