Την έντονη πεποίθηση ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται συλλογικά εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ του Νταβός, τονίζοντας ότι ''είναι ντροπή να χάνουν τη ζωή τους'' τόσοι άνθρωποι στο Αιγαίο, όταν έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα σε εξοπλισμούς. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της. 

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, είπε ο κ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας:

Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης. Είναι καιρός, η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

 Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας ενώ τόνισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας.

Την ίδια στιγμή μίλησε για τις εκατοντάδες των προσφύγων που χάνονται στο Αιγαίο:

Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών, διότι οι διακινητές, οι έμποροι της ανθρώπινης ελπίδας, δούνε ανενόχλητοι.

Είναι αδιανόητο για δύο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που έχουν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, και έχουν τεράστια συστήματα πολεμικά για να μπορεί να ελέγχει ο ένας τον άλλον -για να κάνουνε παραβιάσεις οι Τούρκοι και να τους αναχαιτίζουμε εμείς πάνω από το Αιγαίο- να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει κάτω, στη θάλασσα.

Όπως τόνισε: «Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όχι με τις υποδείξεις, εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Τη λογική τού "ο καθένας ας λύσει τη πρόβλημά του μόνος του;". Τη λογική "όταν το πρόβλημα δεν είναι στη αυλή μου δεν με νοιάζει. Ας το λύσει αυτός που έχει το πρόβλημα;" Ή ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση πανευρωπαϊκή; Σε ένα διεθνές πρόβλημα, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο; Σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που μας αφορά όλους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια ένωση αλά κάρτ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας «και κάποιοι να μοιραζόμαστε όλα τα ωφελήματα, αλλά τις υποχρεώσεις να τις έχουνε μόνο αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα». Επισήμανε ότι «πράγματι τώρα το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι χώρες διέλευσης και οι χώρες προορισμού, με την Ελλάδα στο επίκεντρο του προβλήματος, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τις βόρειες χώρες στο επίκεντρο του προβλήματος, όμως αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια χώρα αλληλεγγύης και διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα μοιραστούμε το βάρος».

«Χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία και από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μονάχα σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι και αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο και να πειστούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες ότι με έναν νόμιμο τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα κάποια στιγμή να περάσουν για να μην ρισκάρουν τη ζωή τους στους διακινητές.

Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς τις χώρες καταγωγής των προσφύγων και προς την Τουρκία, αλλά και ταυτόχρονα ένας αξιόπιστος μηχανσμός relocation από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να μοιραστούν το βάρος. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη λύση» επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

Η επιμονή Σόιμπλε για την συμμετοχή του ΔΝΤ και την τήρηση της συμφωνίας 

Την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το προσφυγικό ακολούθησε η ''διαμάχη'' του στην διάρκεια του πάνελ, μέσω απαντήσεων σε ερωτήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επικεντρώθηκε στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και στην επιμονή του γερμανού πρωθυπουργού στην τήρηση των συμφωνιών.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε αυστηρό μήνυμα για τήρηση των συμφωνιών στον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του διαμήνυσε ότι αποδέχτηκε την συμμετοχή του ΔΝΤ για να συνεχίσει να υπάρχει το πρόγραμμα στήριξης. 

Όπως, επίσης, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ θα πυροδοτούσε εκρήξεις στη γερμανική βουλή. 

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ''Για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης πρέπει να έχουμε περισσότερη Ευρώπη. Δεν είναι ώρα ούτε για Brexit ούτε για Grexit''.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε:

Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Για την Γερμανία η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοι δεν ειχαν την ισχυ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί.