current views are: 7

21 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση11:38

Σύμπλευση στις μεταρρυθμίσεις συμφώνησαν Μητσοτάκης – Θεοδωράκης

Μακριά από τη συμπόρευση, αλλά κοντά στη σύμπλευση επί των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Δημοσίευση 11:38’

Μακριά από τη συμπόρευση, αλλά κοντά στη σύμπλευση επί των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Μακριά από τη συμπόρευση, αλλά κοντά στη σύμπλευση επί των μεταρρυθμίσεων, βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι σημαντικό οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να έχουν διάλογο, ενώ ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη σύμπλευσης στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και όπως σημείωναν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο διάλογος των δύο πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει την ύπαρξη  ενός διαύλου επικοινωνίας με άξονα την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ανοιχτές πόρτες μόνο για επικοινωνία

Πηγές της Συγγρού ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι «δεν υπάρχουν κόμματα με κλειστές πόρτες, αλλά υπάρχουν κόμματα με κανονισμούς, αρχές και αξίες» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η επικοινωνία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων είναι κάτι υγιές και αναγκαίο, όταν καθένας συνεισφέρει στο διάλογο τις δικές του πολιτικές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο άντρες έχουν διαφορετικές εκκινήσεις αλλά συμπίπτουν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης, στην   εξυγίανση του κράτους και στην εκτίμηση οτ η κυβέρνηση ειναι επιζήμια για τον τόπο. 

Από την πλευρά τους κύκλοι του Ποταμιού ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι είναι πολύ νωρίς να συζητάει κανείς για εκλογές, καθώς όπως φαίνεται επικρατεί προβληματισμός στο εσωτερικό του κόμματος και για τη δημοσκοπική τους εικόνα. «Μην πάει ο νους σας σε συνεργασίες αλλά σε κατά περίπτωση συζητήσεις σε θέματα που συμφωνούμε όπως π.χ. ο εκλογικός νόμος» τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Απαντώντας στη Συγγρού, από τη Σεβαστουπόλεως ελεγαν με νόημα ότι οι πόρτες μπορεί να είναι ανοικτές αλλά δεν έχουμε σκοπό να τις περάσουμε…

Θεοδωράκης: Μέτωπο κατά των πράξεων της κυβέρνησης

«Δεν υπάρχει μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος του Ποταμιού, σημειώνοντας ωστόσο ότι «έχουμε μέτωπο με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις γιατί αντίπαλός μας είναι κάποιες πράξεις της κυβέρνησης. «Υπάρχουν ζητήματα που συμφωνούμε με τη Νέα Δημοκρατία και ζητήματα στα οποία δεν είμαστε σύμφωνοι. Ευτυχώς ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τις παλιές του απόψεις, όπως για τον εκλογικό νόμο που δεν μπορεί να δίνει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ποταμιού

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι υπάρχουν παραδείγματα «που έχουμε άλλη οπτική γωνία με τη ΝΔ», ενώ αναφορικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το ελληνικό Δημόσιο, «βεβαίως έχουμε μέτωπο για να σταματήσει αυτή η πρακτική». Όπως είπε, στυη συνάντηση συζητήθηκαν ο εκλογικός νόμος, το ασφαλιστικό, τα μέτρα για τους αγρότες και οι κινητοποιήσεις τους, και τα θέματα Παιδείας.

«Συμφωνήσαμε να τα λέμε τακτικά για να υπερασπίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε. Ερωτηθείς τι εννοούσε με την αναφορά περί σύμπλευσης όταν εισήλθε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα με τη ΝΔ, αλλά «σε όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνούμε μπορεί να υπάρξει συνεργασία». «Κοινός αντίπαλος είναι οι πράξεις της κυβέρνησης», είπε κι ανέφερε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπου, όπως είπε , ο αρχηγός της ΝΔ δεν είναι αρνητικός στη μείωση του μπόνους και στο σπάσιμο των περιφερειών.

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από ένωση μηχανισμών και στρατών αλλά έχει ανάγκη από λύσεις», απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης όταν ρωτήθηκε για την ανοιχτή πρόταση-πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά, και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει ακούσει την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να προσθέτει τίποτα στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ποταμιού. «Θα συναντηθούμε με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για να βρεθούν λύσεις για τη χώρα κι όχι για να νοιώθουν ασφαλείς οι κομματικοί στρατοί», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: Αποστροφή και των δύο στο λαϊκισμό

«Έχω αναγνωρίσει, στη συνολική σου προσπάθεια, την αποστροφή στο λαϊκισμό, κάτι στο οποίο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα» ανέφερε λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχαν οι δύο αρχηγοί μπροστά στις κάμερες, 

«Είναι χρήσιμο, όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά, αλλά για να αισθάνεται ασφάλεια η κοινωνία ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους, να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον απογοητευμένο μας λαό, που φοβάται ότι θα πηγαίνουμε από παρακμή σε παρακμή» σημείωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, και θα τα λέμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Αναταράξεις στο Ποτάμι από την εκλογή Μητσοτάκη

Ήδη από την πρώτη ημέρα της εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, προκλήθηκαν αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού με αιχμή δηλώσεις βουλευτών ακόμη και για συμπόρευση με τον Κυριάκο Μηστοτάκη.
 
Ωστόσο, από τη Νέα Δημοκρατία δεν σχολιάζουν τα όσα ακούστηκαν στο Ποτάμι, καθώς -όπως ανέφεραν- δεν αναμειγνύονται στο εσωτερικό άλλων κομμάτων.
 

σχετικα αρθρα