Να μην συγχέεται η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με θέματα που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου​,, όπου και τόνισε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά φαινόμενα, που πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν με αντίστοιχες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Η πολιτική της τρομοκρατίας δεν μπορεί να περάσει στην Ε.Ε., διότι η Ευρώπη διαπνέεται από τις αρχές και τους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και από την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ιδεών» τόνισε η ευρωβουλευτής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή παγκοσμίως και υπό το φώς των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Όπως είπε: «Οι τρομοκράτες επιδιώκουν τη διάχυση του φόβου μεταξύ των πολιτών μας και έχουν ως στόχο ανθρώπινες ζωές, την περιθωριοποίηση της Ευρώπης και των αξιών της. Ο φόβος δεν μπορεί να επικρατήσει. Αυτή είναι η απάντηση στους τρομοκράτες».

Ειδικά για την τρομοκρατία, επισήμανε, η ευρωπαϊκή πολιτική χρειάζεται να βασιστεί στον έλεγχο μέσω του διαδικτύου, στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών καθώς και της Ένωσης με τρίτα κράτη. Και τούτο διότι, σήμερα οι τρομοκράτες καταλαμβάνουν ''περισσότερο χώρο'' στο διαδίκτυο όσο ποτέ άλλοτε, με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι λόγω καθυστερημένης και μη συντονισμένης ανταπόκρισης της ΕΕ στην ανεξέλεγκτη προσφυγική κρίση, υπάρχουν ενδείξεις ότι παρεισφρέουν τρομοκράτες, που δρουν εντός της Ευρώπης.

Το γεγονός αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για την κατάλυση των ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της Ένωσης, δημιουργώντας ένα γενικευμένο κλίμα φόβου και ανασφάλειας: «Η τρομοκρατία έχει πρόσωπο, το πιο απεχθές, στο οποίο η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι περισσότερη δημοκρατία», κατέληξε.

Παρών στη συζήτηση ήταν και ο έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ.