Μέλος της νεοσύστατης Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία, της τέταρτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού οργάνου, επιλέχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Η απόφαση για τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής ελήφθη στις 17 Δεκεμβρίου 2015, σε συνέχεια του σκανδάλου Volkswagen με τα πειραγμένα λογισμικα σε αυτοκίνητα που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ, και σήμερα αποφασίστηκε η σύνθεση της.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος επιλέχθηκε έπειτα από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, δήλωσε ότι : «Η απόφαση για την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής και η άμεση έναρξη των εργασιών της αποτελούν ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι κανόνες πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται ακόμη και από τους πιο ισχυρούς. Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία των Ευρωπαίων Πολιτών και δεν θυσιάζουμε την περιβαλλοντική μας ηθική στο βωμό του κέρδους και του στρεβλού ανταγωνισμού των πολυεθνικών».

Στόχος της Επιτροπής αυτής  θα είναι η διερεύνηση των καταγγελιών για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη, τη μη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και να διαπιστώσει αν η Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία για τη χρήση του λογισμικού παραποίησης των εκπομπών ρύπων από συγκεκριμένες αυτοκινητοβιομηχανίες.