current views are: 10

21 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση15:48

Τα μηνύματα του Τσίπρα σε Σόιμπλε, ΔΝΤ και Ευρώπη από το Νταβός

Να αναδείξει τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε οικονομία και προσφυγικό επιχείρησε ο Πρωθυπουργός, σε μια μάχη επιχειρημάτων που είχε στο Νταβός με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Δημοσίευση 15:48’

Να αναδείξει τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε οικονομία και προσφυγικό επιχείρησε ο Πρωθυπουργός, σε μια μάχη επιχειρημάτων που είχε στο Νταβός με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Να αναδείξει τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε οικονομία και προσφυγικό επιχείρησε ο Πρωθυπουργός, σε μια μάχη επιχειρημάτων που είχε στο Νταβός με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δύο άνδρες είχαν κατ’ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο του Φόρουμ, όπου συμφωνήθηκε να είναι σε διαρκή επικοινωνία για το προσφυγικό αλλά και για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Σημαντική ήταν και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ εκφράστηκε η στήριξη της αμερικανικής πλευράς στις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του χρέους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Μονομαχία Τσίπρα – Σόιμπλε

Στη δημόσια συζήτηση που είχαν νωρίτερα Αλέξης Τσίπρας και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαφάνηκαν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές στάσεις που έχουν για την Ευρώπη, τη λιτότητα και τις λύσεις. Σημείο τριβής η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η συνταγή που απομακρύνει όλο και περισσότερο την ανάπτυξη από την Ελλάδα. Στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την παρουσία του Πρωθυπουργού τόσο στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όσο και από τις επαφές που είχε με ευρωπαϊους αξιωματούχους. 

«Είναι γνωστό ότι είχαμε διαφορετικές απόψεις για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε την συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων. Εύχομαι οι συνεχείς διαφωνίες των θεσμών εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις» τόνισε για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον κ. Σόιμπλε για τις παρασκηνιακές σχέσεις που – όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση- έχει με το ΔΝΤ και κυρίως τον Πολ Τόμσεν.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε ιδιαιτέρως απολογητικός στην ομιλία του στο πάνελ με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σχολιάζοντας τη φράση «είναι η εφαρμογή, ηλίθιε», ανέφεραν ότι δεν αφορούσε τον έλληνα Πρωθυπουργό και σημείωναν ότι η στάση του γερμανού ΥΠΟΙΚ και σήμερα δείχνει την εμμονή του στην ίδια πολιτική. 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ικανοποίηση στο πρωθυπουργικό επιτελέιο για την παρουσία του Πρωθυπουργού στο Νταβός και κυρίως στη δημόσια συζήτηση.

Όχι σε μείωση συντάξεων

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι συντάξεις δεν μπορούν να υποστούν νέα μείωση, ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία για αύξηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών με τους εργοδότες. «Στην Ελλάδα οι κοινωνικοί φορείς καταλάβαν ότι δεν είναι το εργασιακό κόστος το βασικό ζήτημα και έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το βάρος με μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να μη μειωθούν για 13η φορά οι συντάξεις» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα η Ελλάδα και συγκεκριμένα στην οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφαλείας. «Θα ανταπεξέλθει μόνο με στενή συνεργασία στη βάση κοινών κανόνων, αρχών και αξιών» τόνισε στην τοποθέτησή του, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας επιζητεί τη συνεργασία με την Ευρώπη στο προσφυγικό. Υπογράμμισε ότι το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης, την ώρα που η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε-Τουρκίας τηρείται μόνο από την Ελλάδα. Παράλληλα, όπως είναι φανερό από τις πολιτικές που ασκούνται, τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, δεν τηρούν τη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων, αφήνοντας στη μοίρα της την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το τεράστιο προσφυγικό κύμα που φτάνει στα νησιά του Αιγαίου.

Τα οφέλη της Ε.Ε πρέπει να τα απολαμβάνουμε όλοι το ίδιο

«Η Ε.Ε. δεν είναι Ενωση à la carte όπου όλοι απολαμβάνουν τα οφέλη αλλά μόνο κάποιοι επωμίζονται τα βάρη της κρίσης» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έδωσε έμφαση στα δομικά προβλήματα της Ευρώπης. «Χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας η οποία δε μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη» τόνισε.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά κατέδειξε τις ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο της Ευρώπης. «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ υπεραμύνθηκε των ελληνικών προσπαθειών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το κόστος της δεν επιμερίστηκε δίκαια. «Έχασε 25% του ΑΕΠ και η ανεργία είναι σε απαράδεκτα επίπεδα. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνουμε γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είναι η ώρα για  «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη. Αντιθέτως να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων, και την αλληλεγγύη» υπογράμμισε, απαντώντας έτσι και στη στάση πολλών ευρωπαϊκών κρατών στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και στις πληροφορίες που θέλουν τον κ. Σόιμπλε να επαναφέρει το θέμα του Grexit με αφορμή το προσφυγικό.


σχετικα αρθρα