του Πάνου Ρασσιά

«Τα πάντα ρει» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση, ώστε να αποτελέσει στο επόμενο διάστημα τον σταθεροποιητικό παράγοντα απέναντι…στο Ποτάμι και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν παρασυρθεί από το ρεύμα των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Ακόμη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με δηλώσεις του, δεν απέκλεισε εκλογές μέσα στο 2016 ή και κυβέρνηση συνεργασίας «με τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς».

«Να συγκροτήσουμε το μεγάλο προοδευτικό κέντρο» δήλωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο σημείωσε πως θα πρέπει το κόμμα του θα πρέπει να σταματήσει να είναι «το Ποταμάκι του Σταύρου» και να συμπαραταχθεί με άλλες δυνάμεις, ακόμη και με ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι λοιπόν βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα, με τις διεργασίες στο παρασκήνιο να έχουν πυκνώσει.

Τις εξελίξεις αυτές θέλει να εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να χάσει το momentum και να ισχυροποίησει τη θέση της ΝΔ μέσα στο πολιτικό σύστημα, ως έναν από τους δύο πόλους που μπορούν να εγγυηθούν την ισορροπία του και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του που μίλησε στο newpost.gr, εντάσσονται η σημερινή συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη και οι αυριανές με τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Και ο κύκλος των επαφών του κ. Μητσοτάκη με τους υπόλοιπους αρχηγούς θα κλείσει εκεί. Θα περιοριστεί δηλαδή στους επικεφαλής των κομμάτων με τους οποίους έχει κάτι να πει, καθώς για παράδειγμα στην ατζέντα του προέδρου της ΝΔ δεν θα υπάρξει ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο και τον Βασίλη Λεβέντη, πόσο μάλλον με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. 

Επόμενο βήμα, θα είναι το άνοιγμα και η διεύρυνση προς τη βάση του μεταρρυθμιστικού κέντρου, που θα προσδιορίζονται χρονικά γύρω από το Συνέδριο της ΝΔ που προγραμματίζεται για την άνοιξη, με πιθανότερη ημερομηνία το τριήμερο 15-17 Απριλίου. Η διεύρυνση, όπως διευκρίνιζαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα από τα κόμματα του κέντρου, αλλά στους πολίτες κυρίως της μικρομεσαίας τάξης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και είναι πολιτικά άστεγοι.