Ενισχύονται οι φωνές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που καλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισπεύσει το κάλεσμα προς το κέντρο και την προσέλκυση στελεχών από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση αυτή έχει προκαλέσει έναν έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος σε δυο επίπεδα. Το πρώτο είναι η χρονική συγκυρία που θα γίνει το «άνοιγμα» αυτό και το δεύτερο είναι ο τρόπος που θα διατυπωθεί.

Ο χρόνος όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newpost θα είναι είτε λίγο πριν, είτε κατά την διάρκεια του συνεδρίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15-17 Απριλίου . Όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιμένει να  ωριμάσουν οι συνθήκες και να εξαντληθεί ο διάλογος γι’ αυτό το ζήτημα τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και των άλλων κομμάτων. Αλλώστε ο πρόεδρος της ΝΔ ακούει και φωνές που αντιδρούν σε αυτήν τη διεύρυνση καθώς δεν βλέπουν με καλό μάτι την ένταξη στην ΝΔ στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ με την αιτιολογία ότι θα «αλλοιώσουν» τα χαρακτηριστικά της παράταξης. Η ισορροπία είναι λεπτή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί ένα εσωκομματικό μέτωπο στην αρχή της προεδρίας του.

Το δεύτερο επίπεδο προβληματισμού είναι η διατύπωση αυτού του προσκλητήριου προς τα στελέχη της κεντροαριστεράς. Με μοναδικό δεδομένο την μεταρρυθμιστική πολιτική δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση αναφέρουν κοινοβουλευτικά γαλάζια στελέχη. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να καταστήσει σαφές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν όσοι επιθυμούν να «συμπορευτούν» με την ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η φράση γαλάζιου βουλευτή στο newpost όταν του θέσαμε αυτό το ερώτημα. «Η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ και να ξεπλυθούν όλοι σε αυτήν. Όλοι έχουν παρελθόν που τους ακολουθεί στην πολιτική».

Tο ζήτημα της διεύρυνσης πάντως μπορεί να αποτελεί στοιχείο της νίκης του νέου προέδρου της ΝΔ, ωστόσο οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξηγούν ότι τίποτα δεν θα γίνει βιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί νομιμοποίηση απ’ τα όργανα και την βάση του κόμματος.