current views are: 5

21 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση19:22

Το παρασκήνιο των επαφών Τσίπρα στο Νταβός

Μπαράζ σημαντικών επαφών είχε και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στις οποίες έγινε αναφορά στο ελληνικό χρέος, τις μεταρρυθμίσεις και το προσφυγικό. 

Δημοσίευση 19:22’

Μπαράζ σημαντικών επαφών είχε και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στις οποίες έγινε αναφορά στο ελληνικό χρέος, τις μεταρρυθμίσεις και το προσφυγικό. 

Μπαράζ σημαντικών επαφών είχε και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στις οποίες έγινε αναφορά στο ελληνικό χρέος, τις μεταρρυθμίσεις και το προσφυγικό. Την Παρασκευή το πρωί ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει σημαντικό ραντεβού και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όπου θα φανεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η Τράπεζα το επόμενο διάστημα, κυρίως όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Στις συναντήσεις και τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα όλες οι πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων, με τον έλληνα πρωθυπουργό ωστόσο να τονίζει τόσο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και στην Κριστίν Λαγκάρντ πως για να έρθει η ανάπτυξη, τα βάρη πρέπει να μοιράζονται δίκαια σε όλα τα κράτη – μέλη, αναφερόμενος τόσο στο προσφυγικό όσο και στο οικονομικό πρόγραμμα.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του ελληνικού χρέουςγια το οποίο κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, προκειμένου να έρθει η απομείωσή του.

«Όχι» στις καθυστερήσεις είπαν Τσίπρας – Λαγκάρντ

Γενναίες μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε στον κ. Τσίπρα ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει εύρωστη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος». 

Η επικεφαλής του Ταμείου τόνισε επίσης ότι απαιτούνται ισχυρές οικονομικές πολιτικές, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό όπως επίσης και σημαντική ανακούφιση χρέους από τους ευρωπαϊους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη πτωτική τροχιά. 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του στο twitter έγραψε:

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, με τον οποίο συζήτησε για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος. Ο κ. Λιου εξέφρασε τη σταθερή θέση των ΗΠΑ υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, με τον Τζο Μπάιντεν να τον επαινεί για το Κυπριακό και τα ενεργειακά, αλλά να ζητά επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. 

Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους Τσίπρας – Σόιμπλε

Με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις προσήλθαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε πάνελ συζήτησης, με αιχμή τη λιτότητα.

Σημείο αντιπαράθεσης η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η συνταγή λιτότητας που απομακρύνει όλο και περισσότερο την ανάπτυξη από την Ελλάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την παρουσία του Πρωθυπουργού τόσο στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όσο και από τις επαφές που είχε με ευρωπαϊους αξιωματούχους. 

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως  ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε ιδιαιτέρως απολογητικός στην ομιλία του στο πάνελ ενώ σχολιάζοντας τη φράση «είναι η εφαρμογή, ηλίθιε», ανέφεραν ότι δεν αφορούσε τον έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι η στάση του γερμανού ΥΠΟΙΚ και σήμερα δείχνει την εμμονή του στην ίδια πολιτική. 

Μοσκοβισί: Διατηρήστε τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων

Και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 

Μετά τη συνάντηση ο Επίτροπος με ανάρτησή του στο Twitter, γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική εν όψει της πρώτης αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, κατά τη συνάντησή τους επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συζητήθηκε, επίσης, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός.


σχετικα αρθρα