current views are: 8

22 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση05:23

Σε ανοιχτή γραμμή με Σόιμπλε και Λαγκάρντ μετά το Νταβός ο Τσίπρας

Με τη συνάντηση με το Μάριο Ντράγκι, σήμερα, κλείνει ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Δημοσίευση 05:23’

Με τη συνάντηση με το Μάριο Ντράγκι, σήμερα, κλείνει ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Με τη συνάντηση με το Μάριο Ντράγκι, σήμερα, κλείνει ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Από τις χθεσινές συναντήσεις πάντως βγήκαν μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, λένε στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου ο ρόλος δείχνει μάλλον αναβαθμισμένος, αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση ψηφίζουν καθαρά υπέρ της «σημαντικής ελάφρυνσης» (κατά την Κριστίν Λαγκάρντ) ή υπέρ της «αναδιάρθρωσης» (κατά τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου) του ελληνικού χρέους. 

Προηγείται όμως η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης -με επιμέρους κεφάλαια, τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, τα κόκκινα δάνεια και, φυσικά, το Ασφαλιστικό– γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να περπατήσει πάνω στο σχοινί, πριν φτάσει να πιεί το «νερό» της μείωσης του χρέους. 

Υπάρχει όμως και η εμπλοκή στο σημείο αυτό, του Βερολίνου, που, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, δεν πολυ-ασχολείται την περίοδο αυτή με το ελληνικό πρόγραμμα. Το προσφυγικό είναι το θέμα που «καίει» την Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που φάνηκε από τη δημόσια διατύπωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών χθες στο πάνελ του Νταβός. Ο οποίος έφτασε να συμφωνήσει με τη διαπίστωση του Αλ. Τσίπρα, που είχε προηγηθεί, ότι δεν νοείται Ευρώπη -φρούριο. Αλλά όλα αυτά χάθηκαν βεβαίως (για τα ελληνικά ΜΜΕ πολύ περισσότερο), μετά τη φράση του Β. Σόιμπλε, «είναι η εφαρμογή του προγράμματος, ηλίθιε». 

Πληροφορίες, ωστόσο, από την ελληνική πλευρά επέμεναν ωστόσο ότι ο Γερμανός «Τσάρος» της οικονομίας δεν δείχνει δυσαρεστημένος από την πορεία της ελληνικής διαπραγμάτευσης, γι’ αυτό και οι κ.κ. Τσίπρας και Σόιμπλε συμφώνησαν στο σύντομο κατ’ ιδίαν διάλογο που είχαν αμέσως μετά το δημόσιο διάλογο που είχαν, να έχουν, κατά πληροφορίες, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο για το προσφυγικό όσο και για τα οικονομικά. 

Ανοιχτή γραμμή ο Αλ. Τσίπρας θα έχει και με την Κρ. Λαγκάρντ, μετά την κοινή διαπίστωση ότι δεν προάγονται οι κοινοί στόχοι με τις… διαρροές (ή τις φημολογούμενες διαρροές). Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να προχώρησε πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας -όπως υποστήριζε κυβερνητική πηγή- κατάπτυστη τη διαρροή (;) για τη «γάτα και την αγελάδα». Είναι μια ιστορία, φέρεται να είπε στο συνομιλητή της, που δεν εκφράζει την ηγεσία του ΔΝΤ. 

Οι εκπλήξεις στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν σταματούν εδώ ωστόσο. Επειδή στη χώρα μας το όνομα της Κρ. Λαγκάρντ έχει ταυτιστεί με τις ομώνυμες Λίστες (διεθνώς πιο γνωστές, ως Λίστες Φαλτσιανί), ο πρωθυπουργός την διαβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να ερευνηθούν οι υποθέσεις που σχετίζονται με τις Λίστες και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν, όπως είπε, ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. «Εμείς δεν είμαστε σαν τον Σαμαρά που είχε το δεξί του χέρι, τον Παπασταύρου στη Λίστα», είναι η φράση που αποδίδεται στον πρωθυπουργό. 

Εκτός όλων αυτών, η κυβέρνηση καταβάλλει την ίδια στιγμή στο Νταβός προσπάθεια για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων: είτε με τη συνέντευξη που ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στην τηλεόραση του «Μπλούμπεργκ», με την οποία προέβλεψε ότι το 2016 η Ελλάδα θα προκαλέσει τη (θετική) έκπληξη της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας είτε με τις επαφές που έχει ο υπουργός Επικρατείας (και αρμόδιος για τις μεγάλες επενδύσεις) Νίκος Παππάς. 

Επί παραδείγματι, ο τελευταίος είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΒΡ Μπομπ Ντάντλι, με το θέμα του αγωγού TAP να κυριαρχεί, καθώς ο επικεφαλής της BP  έκανε λόγο για το μεγαλύτερο έργο υποδομών αγωγού στον κόσμο.


σχετικα αρθρα