Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού εξαπολύει Νέα Δημοκρατία. Όπως αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θριαμβολογεί με την εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κράτους, ενώ υποστηρίζει ότι «αποκαλύπτεται η κενή περιεχομένου αριστερή πολιτική ρητορική και τις πομφόλυγες για δήθεν “αριστερά πρόσημα”».

«H εκτέλεση του Προϋπολογισμού αποκαλύπτει την αδυναμία της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ρεαλιστικά και να εκτελέσει αποτελεσματικά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη δημοσιοποίηση, από το Υπουργείο Οικονομικών, των οριστικών στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015.

«Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, κινούμενη σε αποσταθεροποιημένο πολιτικό έδαφος, θριαμβολογεί για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2015» τονίζει και διερωτάται «γιατί θριαμβολογεί;». 

Ο κ. Σταϊκούρας θέτει μια σειρά ερωτημάτων στην κυβέρνηση:
 

  • Μήπως γιατί τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 710 εκατ. ευρώ έναντι του 2014, παρά το γεγονός ότι επιβλήθηκαν νέοι φόροι ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2015;
  • Μήπως γιατί τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου για το 2015;
  • Μήπως γιατί οι επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 450 εκατ. ευρώ έναντι του 2014, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία;
  • Μήπως γιατί δημιουργήθηκε «νέο ληξιπρόθεσμο χρέος» των ιδιωτών ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ;
  • Μήπως γιατί οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες «εκτοξεύθηκαν» περίπου στα 5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 65% από το τέλος του 2014;
  • Μήπως γιατί η οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ανήλθε μόλις στα 108 εκατ. ευρώ, από 200 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί και 450 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί το 2014;

Στην ανακοίνωσή του καταλήγει λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε στον ελληνικό λαό:

Η αλήθεια είναι ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού αποκαλύπτει την αδυναμία της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ρεαλιστικά και να εκτελέσει αποτελεσματικά. 

Η Κυβέρνηση, αντί να θριαμβολογεί, θα έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική της για τους μύθους και τις ψευδαισθήσεις που, επί μακρόν, καλλιέργησε και για το μεγάλο κόστος που επέφερε στη χώρα και στην οικονομία κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της.