Η τελευταία ημέρα της παρουσίας Τσίπρα στο Νταβός ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από την πορεία της διαπραγμάτευσης και αποκάλυψε στον πρωθυπουργό πέραν πάσας αμφιβολίας, τί ζητούν από την Ελλάδα οι δανειστές. Άλλωστε και οι τρεις πολιτικοί προϊστάμενοι της τρόικας που τον συνάντησαν, του έδωσαν σχεδόν την ίδια απάντηση: Θέλουν βαθύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ που ξεκαθάρισε μεν ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι μία σοβαρή πρόταση, υπογράμμισε όμως ότι δεν βγαίνει οικονομικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup η πρόταση Κατρούγκαλου είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα έχει όμως βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά κενά. Κι αυτό διότι (όπως εξηγούσε ο κ. Ντάισελμπλουμ) οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται ψαλιδίζουν τις συντάξεις για τις επόμενες γενιές αλλά διατηρούν το ύψος των σημερινών συντάξεων, μία πρόταση που απέδειξε ότι οι δανειστές απαιτούν με ένταση την μείωση των κύριων συντάξεων. Όπως τόνισε πάντως ο Δανός, η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο που ήδη έχει ξεκινήσει στην Αθήνα θα απαιτήσουν περί τις δύο εβδομάδες ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος και να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι αρχηγοί των τεσσάρων αποστολών.

Επιπλέον ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε ότι για να επανέλθει στη διαπραγμάτευση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (του οποίου την παρουσία δεν αμφισβητεί πλέον το Μαξίμου) απαιτεί να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, να είναι εξασφαλισμένα τα πρωτογενή πλεονάσματα και να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός. Τις θέσεις του άλλωστε ξεκαθάρισε το Ταμείο και με ανακοίνωσή αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου εξηγώντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνδράμει στο ελληνικό πρόγραμμα, «απαιτεί όμως ισχυρές οικονομικές πολιτικές που συμπεριλαμβάνουν την μεταρρύθμιση των συντάξεων, καθώς και την σημαντική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της και την διαβεβαίωση ότι το χρέος αυτό είναι βιώσιμο και σε καθοδική τροχιά».

Αλλά και ο Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει επιτεύξιμους οικονομικούς στόχους για την επόμενη διετία (2017-18), να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό και να πουλήσει όλα τα κόκκινα δάνεια. Χωρίς εξαιρέσεις. Δηλαδή και για τα δάνεια πρώτης κατοικίας. Στην σόλο εμφάνισή του στη σκηνή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Ιταλός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, παραταύτα δεν φάνηκε πρόθυμος να μπορεί να την προσπεράσει.

Όλα τα παραπάνω πηγαίνουν για πολύ αργότερα τη συζήτηση του χρέους, του οποίου η διαπραγμάτευση δεν θα ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αν μη τι άλλο πάντως, στις χθεσινές της δηλώσεις η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν έβαλε την λέξη «ίσως» στην εκκίνηση της αναδιάρθρωσης του χρέους κάτι που είχε κάνει Πιερ Μοσκοβισι αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί η συζήτηση για το χρέος να περάσει ακόμη και μέσα από νέες συμπληγάδες. Αυτή η συζήτηση πάντως έχει πλέον γίνει ιδιαιτέρως επείγουσα καθώς τα νεότερα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ανέβασαν εκ νέου το χρέος της χώρας για το τρίτο τρίμηνο του 2015. Έφτασε στα 302 δισ. από 300 που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ παραμένει το υψηλότερο χρέος σε όλη την Ευρώπη εκφρασμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ με 171%.