Γράφει η Άρτεμις Παρδείσου

Κάθε μέρα που περνά στο ΠΑΣΟΚ "βλέπουν" και πιο καθαρά το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, μιλούν για νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, καθώς θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται ασφαλής με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει άλλο πραγματικό λόγο για να κάνει εθνικές εκλογές.

Με βάση, όμως, τις κοινωνικές αντιδράσεις- ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες είναι τα δύο βασικά μέτωπα- εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει τη διεύρυνση ή και την ουσιαστική αλλαγή της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας.

Η εκλογή Μητσοτάκη δίνει στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την ανάλυση της Χαριλάου Τρικούπη, την ευκαιρία να χαράξει εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ουσιαστικά είναι η ευκαιρία που περίμενε για να "μετακινήσει" τον ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα "χωράφια" της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Η συγκεκριμένη κίνηση του πρωθυπουργού αποτελεί πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για τη Χαριλάου Τρικούπη. Για αυτό και η Φώφη Γεννηματά μίλησε για "άβυσσο" που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.

Είναι πλέον προφανές πως στο ΠΑΣΟΚ, μετά και τις παραινέσεις από ευρωπαϊκά κέντρα, έχουν ρίξει λίγο νερό στο κρασί τους ως προς την προοπτική συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου με κέντρο βάρους τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να συμβεί αυτό, όμως, θέτουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να μη συμμετέχουν οι ΑΝΕΛ και δεύτερον, η επόμενη κυβέρνηση να έχει ως γενέθλιο στόχο και καταληκτική ημερομηνία την έξοδο από τα μνημόνια. Θέμα του ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός για την ώρα δε βάζουν. "Το κάθε πράγμα στον καιρό" απάντησε στο newpost.gr στέλεχος του Κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ θα εξέταζαν τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων για ένα ή δύο χρόνια, μέχρι την οριστική απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων. Προφανώς για να αποφευχθούν οι εκλογές που θα επέτειναν τα αδιέξοδα της χώρας ή θα οδηγούσαν στην εξουσία τη ΝΔ.