Ουδεμία περίπτωση υπάρχει για την κυβέρνηση να μεταθέσει χρονικά την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, γιατί κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει προς τα πίσω όλη την αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο -όπως εξηγούσε στο Newpost στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα- αντιβαίνει στη στρατηγική της κυβέρνησης για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εν συνεχεία γρήγορη συμφωνία για το χρέος, γρήγορη αναστροφή του κλίματος, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Πόσο μάλλον που η ελληνική αντιπροσωπεία στις συναντήσεις που είχε στην Ελβετία έκανε πολλές συμμαχίες στο αίτημά της για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με πιο ένθερμο -σημείωνε μέλος της ομάδας του Νταβός- τον Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αλλά και το Βερολίνο έδειξε, δια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι θέλει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Η Γερμανία αισθανόμενη την ευθύνη της ισχυρότερης χώρας στην Ευρώπη, πιστεύει, ως φαίνεται, πως η προσφυγική κρίση μπορεί να απειλήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλη μια ανοιχτή «πληγή», εν προκειμένω αυτή της ελληνικής οικονομίας.

Ο πιο... δύσπιστος από όλους ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας ακόμη πιο φανερές τις διαφορές με τους άλλους εταίρους. Μόνο... τυχαία δεν ήταν έτσι η... ευχή που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το πάνελ στο οποίο συμμετείχε, «οι διαφωνίες μεταξύ των τριών θεσμών να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση».

Το ΔΝΤ θα μελετήσει τα τελικά στοιχεία της ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και μετά θα... μιλήσει, με το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης να παραμένει η βασική ένσταση των θεσμών.

Το ΔΝΤ πάντως έχει και άλλο πιο σοβαρό θέμα να απαντήσει: αν θα αποφασίσει να συμμετάσχει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι, καθώς τις τελευταίες ώρες φτάνουν πληροφορίες (εντός ή εκτός εισαγωγικών) στην κυβέρνηση, οι οποίες το εμφανίζουν να είναι με το ένα πόδι έξω.

Σε αυτή την πολύπλοκη συγκυρία έρχεται η συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ετοιμάζεται πυρετωδώς για την κομματική εκδήλωση σήμερα το απόγευμα  στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, με βασικό στόχο την ανύψωση ηθικού σε κομματική βάση και Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σε μια ομιλία στην οποία αναμένεται να υπογραμμίσει περισσότερο το δίπολο, Αριστερά –Δεξιά, η ανάδειξη του οποίου ευνοείται, κατά την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου, από την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Ενώ θα ακολουθήσει η πρώτη κοινοβουλευτική «μάχη» των δύο ανδρών την Τρίτη, στην προ ημερησίας συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Εκεί όπου, κυρίως εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει απαντήσεις και λύσεις στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν, επιπλέον θα πετάξει το «γάντι» στον αντίπαλό του, ζητώντας λεπτομέρειες από τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, θυμίζοντας παράλληλα πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τα Ταμεία στο χείλος του γκρεμού.