Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Μετωπική σύγκρουση με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση με παράλληλη κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων επανίδρυση της ΝΔ, είναι το τρίπτυχο που θα κινηθεί σε πρώτη φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την οργανωτική ανασυγκρότηση.

Η αντιπολίτευση της ΝΔ ξεκίνησε και είναι δυναμική και μένει να φανεί αν θα είναι και αποτελεσματική, ενώ στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιαστεί πριν από το συνέδριο, το οποίο από χθες τοποθετείται για το τριήμερο 15-17 Απριλίου, στα πλαίσια του σχεδίου με κωδικό «111 ημέρες», ένα «φρέσκο» και ανανεωμένο κόμμα, μια ΝΔ που θα χτιστεί από την αρχή, όπως λέει σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος έχει ως στόχο η Ν.Δ. να έχει την οργανωτική δομή άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο νέος πρόεδρος και στη σύνταξη του νέου προγράμματος της Ν.Δ. το οποίο θα επεξεργαστεί ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ και το κόμμα στη Βουλή μπήκε σε διάταξη μάχης με την ανακοίνωση - πρόταση (σ.σ. δεν θα γίνει εκλογή αν δεν υπάρχει δεύτερος βουλευτής που θα θελήσει να είναι υποψήφιος) από τον Κυρ. Μητσοτάκη των συντονιστών-τομεαρχών του κόμματος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμεί την όσο πιο γρήγορα ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του κόμματος ώστε άμεσα να είναι έτοιμο σε όλα τα επίπεδα, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά για να αναμετρηθεί στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τη Ν.Δ. υπό τη νέα της ηγεσία, είναι πολύ θετικές, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι συγκρατημένοι και σημειώνουν ότι οι μετρήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής. Παραδέχονται ότι δημιουργήθηκε θετικό κλίμα και καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς ξέρουν ότι είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας.

 Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ενότητα, μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, ήδη αξιοποιεί και πλήθος στελεχών που δεν συντάχθηκαν μαζί του, πέραν των όσων τον στήριξαν, στη «σκιώδη κυβέρνηση».

Εξάλλου αναφέρει συνεχώς ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», εμμένει στην υπέρβαση των διαφορών και στην αξιοποίηση του συνόλου του κόμματος, απλώς διευκρινίζει ότι δεν θα ανεχθεί την υπονόμευση.

Ήδη, τα πρώτα εικοσιτετράωρα της προεδρίας του επιχειρεί, με συμβολικές κινήσεις και συναντήσεις με όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της ΝΔ- είτε τον υποστήριξαν είτε όχι-, να καταλαγιάσουν τα προεκλογικά πάθη, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις παραγωγής αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου.

Ο νέος πρόεδρος θέτει ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος προς το κέντρο και δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπροσώπηση του μετώπου του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το μέτωπο της λεγόμενης κατά τον ίδιο Δημιουργικής και Παραγωγικής Ελλάδας πρέπει άμεσα να εκπροσωπηθεί και για αυτό θεωρεί και ενδιαφέρουσες, στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων, τις συναντήσεις με Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά στα πλαίσια της συγκρότησης ενός μετώπου κατά του λαϊκισμού.