Με σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΝΔ και στις προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας να συσπειρώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την κομματική του βάση εν μέσω αντιδράσεων για ασφαλιστικό και φορολογικό στην πανηγυρική εκδήλωση επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάδειξη του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία.

Υπό τις έντονες πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα τόσο με τις γενικευμένες κινητοποιήσεις των αγροτών όσο και άλλων κλάδων εργαζομένων και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών με αιχμή τα νέα μέτρα και το σχέδιο για το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο δίνοντας έμφαση στους αγρότες, προανήγγειλε διορθώσεις σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο ασφαλιστικό, που όμως τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει ως μεταρρύθμιση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τολμήσαμε να πάρουμε στην πλάτη μας ευθύνες ιστορικές όχι μόνο για το λαό αλλά την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αριστερά και σήμερα ένα χρόνο μετά είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις μάχες, που δεν δειλιάσαμε στη χαώδη η ασυμμετρία των συσχετισμών δύναμης

Που συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημένο στην Ευρώπη που επιμένει σε συνταγές λιτότητας, που συγκρουστήκαμε και δώσαμε μάχες, που αναδείξαμε με τον αγώνα μας αυτό το μεγάλο κενό δημοκρατίας στην Ευρώπη και τη φέραμε ξανά στο προσκήνιο

Επίσης που πατάμε γερά στα πόδια μας παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες»

«Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά, δεν θα μείνει όμηρος των οργανωμένων συμφερόντων» είπε ακόμα και τόνισε ότι «τους είχαμε μπροστά μας κάθε μέρα επί έξι μήνες τότε που μας κατηγορούσαν ότι δεν υπογράφαμε ότι μας ζητούσαν».

Η απάντηση για το δημοψήφισμα με κατηγορώ σε δανειστές

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και για την επιλογή του να  προχωρήσει σε δημοψήφισμα κάνοντας λόγο για στημένη παγίδα κατά της κυβέρνησης.

Μας είχαν στημένη την παγίδα της ρευστότητας και μετά του Grexit για να  γίνουμε το παράδειγμα της σκληρής τιμωρίας στην Ευρώπη, αποφύγαμε και  αυτές τις παγίδες χάρη στη πρωτοφανή αυτή στήριξη του λαού που μας στήριξε σε τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε λιγότερο από ένα χρόνο

Ίσως η πιο δύσκολη ήταν αυτή του δημοψηφίσματος όταν είδαμε συμφέροντα οργανωμένα να σπέρνουν τον τρόμο και τον πανικό μόνο και μόνο για να εξιλεωθούν για τις δικές τους καταστροφικές πολιτικές.

Ο λαός έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και όταν σε συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης καταφέραμε να αποφύγουμε την παγίδα του Grexit ζητήσαμε και πάλι και πήραμε τη στήριξη του λαού.

Σήμερα ένα χρόνο μετά την πρώτη ιστορική εκλογή μας η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμα μπροστά μας και η Ευρώπη σήμερα δεν είναι πλέον η ίδια. Η σπορά που ρίξαμε βρίσκει τώρα έδαφος και γονιμοποιείται στον Ευρωπαϊκό Νότο, ήδη στην Πορτογαλία έχουμε μια κυβέρνηση της αριστεράς και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε κυβέρνηση της αριστεράς και στην Ισπανία.

Όμως το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και μια στροφή στον πρωθυπουργό της Ιταλίας που μιλά κατά της λιτότητας αλλά και μια συνεχόμενη στήριξη του Ολάντ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ακόμα το εξής:

«Λένε  ότι κακώς κάναμε το δημοψήφισμα. Ξεχνάνε βέβαια τι περιείχε το τελεσίγραφο των δανειστών, ξεχνάνε και αυτοί που έκαναν καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ και τώρα είναι ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ και κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές.

Όποιος υπέγραφε αυτό που μας είχαν δώσει τότε ήξερε ότι θα έπρεπε να συζητήσει εκ νέου για τέταρτο μνημόνιο. Με δυο λόγια το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο εξαναγκασμός είτε σε άμεση παραίτηση είτε σε συνθηκολόγηση ώστε να έρθουν οι παλιοί να εφαρμόσουν μια ακόμα σκληρότερη συμφωνία και αυτό ακριβώς αποφύγαμε με το δημοψήφισμα.

Θα κουραστούν να κάθονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης - Ας την κάνουν ουσιαστικά

Στη συνέχεια της ομιλίας του στράφηκε κατά της ΝΔ και σεναρίων για εκλογές. «Ορισμένοι παλεύουν ξανά να στήσουν σενάρια εκτροπής και μηχανεύονται ξανά την πτώση μιας κυβέρνησης που εξελέγη πριν 4 μήνες και μάλιστα έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά έχοντας αφήσει στην κρίση του λαού μια δύσκολη συμφωνία. Προσπαθούν ξανά, θα διαψευστούν ξανά, Όσο και αν παλεύουν η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, με τον λαό και την κοινωνία όρθια. Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους.

Ας μην βιάζονται να δημιουργούν κλίμα γιατί θα κουραστούν να κάθονται στα έδρανά της αντιπολίτευσης.

Ας ελπίζουμε τουλάχιστον να είναι αυτή η αντιπολίτευση ουσιαστική γιατί αλλιώς θα καούν από το ζέσταμα που θα βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά έχοντας τη στήριξη του λαού μας».

Επίθεση σε Σαμαρά – Βενιζέλο

Από τα πυρά του πρωθυπουργού δεν ξέφυγαν βεβαίως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τους οποίους και κατηγόρησε μεταξύ άλλων για τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και τόνισε ότι αν παρέμεναν στη διακυβέρνηση της χώρας θα έφερναν τουλάχιστον 20 δις. μέτρα ακόμα.

«Λένε πολλοί που κάναμε λάθος που δεν αφήσαμε τον Σαμαρά να βγάλει από την τρύπα, λέμε ευτυχώς που δεν τον αφήσαμε να το τυλίξει γύρω από τη χώρα. Θυμόμαστε όλοι τις δεσμεύσεις που είχε άρει και τι θα γινόταν, με τα πλεονάσματα που είχε δεσμευτεί που σημαίνει ότι ήταν δεσμευμένος να πάρει 20 τουλάχιστον δις. μέτρα για το 2015, 16 και 17. Είχε δεσμευτεί για απολύσεις στο δημόσιο, την πλήρη απελευθέρωση τω κόκκινων δάνειών  και χωρίς καμιά δέσμευση για το χρέος και κάλυψη των ταμειακών αναγκών»

«Λένε επίσης πολλοί άλλοι ότι αυτή η συμφωνία είναι ότι χειρότερο έχει ποτέ υπογραφεί. Δεν θέλω να εξωραΐσω τίποτα, μάλλον αυτοί έχουν ξεχάσει τι περιλάμβανε το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, τις περικοπές, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που εμείς θα επαναφέρουμε.

Δεν θυμούνται τις 11 διαδοχικές περικοπές στις συντάξεις, την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Δεν θυμούνται μάλλον το καταστροφικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το PSI του κ. Βενιζέλου και Σαμαρά κόστισε 13 δις στα ασφαλιστικά ταμεία και τώρα μας κουνάνε και το δάχτυλο και λένε εσείς φταίτε.

Αυτό όμως πάει πολύ γιατί ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο και θυμάται πολύ καλά, έχει να συγκρίνει και γνωρίζει ότι η συμφωνία που ενέκρινε έχει δυσκολίες αλλά για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου γιατί για πρώτη φορά δεν προβλέπει εξωπραγματικά πλεονάσματα που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας».

Σφοδρά πυρά κατά Μητσοτάκη

«Ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν ο κύριος Σαμαράς, Μητσοτάκης, Άδωνις και η παρέα τους παρέμεναν στην κυβέρνηση, θα είχαμε τουλάχιστον 20 δις, μέτρα πέρα απ’ αυτά που είχαν ήδη υπογράψει.

Επίσης λένε πολλοί ότι μετά τη συμφωνία δεν έχει νόημα ποιος θα την εφαρμόσει. Θα έδινε μάχη η ΝΔ του Μητσοτάκη να προστατεύσει τις συντάξεις που έχουν δει μειώσεις 40% τα τελευταία 4 χρόνια; Είναι νωπή η μνήμη.

Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ του νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη θα έδινε μάχη να προστατευτεί η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, για τον ΑΔΜΗΕ, τη δημόσια περιουσία για να αξιοποιείται και όχι εκποιείται,. Δεν θα δίνανε αυτές τις μάχες γιατί δεν τις πιστεύουν, γιατί η ιδεολογία τους είναι ακριβώς αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ.

Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο της μάχης για την ανάκαμψη με γνώμονα την προστασία των πιο αδύναμων.

Αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ, και παραδόθηκαν αμαχητί σε όλες τις ορέξεις των δανειστών πρέπει να δώσουν απαντήσεις, τους βλέπουμε να συσπειρώνονται για να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της μίζας και της ανομίας και να προσπαθούν να μετατρέψουν την αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης. Να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ για κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό. Αλλά δεν γίνεται κανείς να είναι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Κ. Μητσοτάκη δεν γίνεται να είστε και με τα μπλόκα και με το Ταμείο. Να μας πούνε ποια είναι η αντιπρόταση τους για το ασφαλιστικό και ποια η πρόταση τους για τους αγρότες που αυτοί φτωχοποίησαν».

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να πολεμήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένεια του αλλά για τις ιδέες του και τις πράξεις και βέβαια για όσα έκανε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν έκανε το ρουσφέτι επιστήμη», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Να καταθέσει προτάσεις η ΝΔ – Το ασφαλιστικό μπορεί να δεχθεί διορθώσεις

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχθεί διορθώσεις αλλά πρέπει να προχωρήσει» καθώς «τα ταμεία δεν αντέχουν και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Και όλοι γνωρίζουν ότι δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτή την κατάσταση.

Όπως είπε η κυβέρνηση ήδη προχωρά στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες για να μην υπάρχουν δυσβάστακτες επιβαρύνσεις.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να χαϊδέψει αυτιά και κυρίως φοροφυγάδες. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους νέους δικηγόρους και επιστήμονες που δουλεύουν με τα μπλοκάκια με αυτούς που έχουν διαγνωστικά κέντρα και μεγάλα δικηγορικά γραφεία και διαδηλώνουν με τις γραβάτες», τόνισε ακόμα και κάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει τη δική της πρόταση.

Την ίδια ώρα άφησε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζοντας την άποψη ότι ίσως θέλουν μια ακόμα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις για να πουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε περικοπές. «Τους καλούμε να πούνε τώρα ποια είναι η πρόταση τους», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Καλεί σε διάλογο τους αγρότες

Αναφερόμενος στους αγρότες, που έχουν προχωρήσει σε γενικευμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με τους αγρότες. Είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε προτάσεις και να βρούμε λύσεις. Θα κάνουμε τα πάντα για να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου».

Σε ό,τι αφορά για τις επιβαρύνσεις που επιφυλάσσει για τον κλάδο το ασφαλιστικό είπε ότι «δεν είναι τόσο αρνητικές» και ότι θα ωριμάσουν σε βάθος τετραετίας ενώ για το φορολογικό τους καθεστώς επισήμανε ότι το 2016 θα ισχύσει ό,τι και το 2015 

Επίθεση κατά Τύπου και η απάντηση για τα «ρουσφέτια»

«Μας λένε κάποιοι ότι είμαστε όλοι ίδιοι και ότι ήρθαμε για να βολέψουμε δικούς μας ανθρώπους και κανιβαλίζουν ανθρώπους με ανιδιοτελή προσφορά.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη πράξη ήταν να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών κατά 25% και σήμερα έχουμε 630 μετακλητούς στα υπουργεία όταν η κυβέρνηση Σαμαρά -  Βενιζέλου είχε 1200.

Και έχουν το θράσος κάποιοι να μιλούν για ρουσφέτια και οικογενειοκρατία. Ποιος τα κόμματα που έχουν κάνει την οικογένεια κράτος.

Δεν πρόκειται να μπούμε στον πειρασμό να ρίξουμε την πολιτική αντιπαράθεση τόσο χαμηλά, αν έχουν για πολιτικό καθοδηγητή τον κίτρινο Τύπο είναι δικό τους θέμα

Άλλο πράγμα οι έμπιστοι συνεργάτες που αποτελούν πολιτική επιλογή με μοναδικό κριτήριο την εμπιστοσύνη και είναι άλλο πράγμα η δημόσια διοιίκηση που επί χρόνια στην Ελλάδα επικρατούσε το ρουσφέτι.

Εμείς φέρνουμε τη Δευτέρα ένα νόμο - τομή στη δημόσια διοίκηση, καταργούμε το ρουσφέτι. Θα το στηρίξει αυτό ο κ. Μητσοτάκης;

Το νομοσχέδιο που εισάγει για πρώτη φορά τον θεσμό του μητρώου και του γενικού γραμματέα υπουργείου που θα είναι υπηρεσιακός και δεν θα αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση».

Θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις εξελίξεις με το ΕΣΡ κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «εδώ και μήνες μπλοκάρουν το ΕΣΡ για να μην δοθούν νόμιμες άδειες λειτουργίας στα μέσα ενημέρωσης».

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο. Το κοινοβούλιο θα πάρει αποφάσεις τις επόμενες ημέρες και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί άμεσα ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα. Ελπίζω μέχρι τότε να έχει συναινέσει και η ΝΔ για τι αλλιώς θα έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

Για προσπάθεια πόλωσης «αντί να απαντήσει στα αδιέξοδα στα οποία με ευθύνη του βρίσκεται η χώρα» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ με αφορμή την ομιλία του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Για 20 υποσχέσεις που δεν τήρησε κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωσή του ενώ σε «εθνική αυτογνωσία» καλεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Αν και πέρασε ένας χρόνος αφότου ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία, μια συγγνώμη για τα όσα μεγαλόστομα έλεγε πριν και από τα οποία τίποτα δεν τήρησε δεν είχε την γενναιότητα να ζητήσει από τον λαό μας», σχολίασε για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η Ένωση Κεντρώων και ζήτησε εκ νέου οικουμενική κυβέρνηση.