του Τάσου Τσιφόρου 

«Κάθε μέρα που περνά βουλιάζει στην ανυποληψία. Τον αφήνουμε στη μοναξιά του, καθώς πλέον οι πολίτες κάθε μέρα του γυρίζουν την πλάτη». 

Η φράση – κατακλείδα με την οποία τελειώνει η χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για όσα είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας είναι ενδεικτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος για σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη για αύριο προ ημερησίας διάταξης σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με επίκεντρο το ασφαλιστικό

Εκεί που ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα με την πρόταση για τη δομή και λειτουργία του ασφαλιστικού που θα καταθέσει, θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στον Πρωθυπουργό επιχειρώντας να πετύχει δύο, ουσιαστικά, στόχους:

•    αφενός να αποδείξει ότι το εύρος των πρόσθετων μέτρων που επιβάλλονται για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα από τον Ιανουάριο του 2015, με πρωταγωνιστή το Γιάνη Βαρουφάκη για τους χειρισμούς του οποίου θα καλέσει τον Πρωθυπουργό να... απολογηθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα επαναλάβει ότι στήριξη εκ μέρους της ΝΔ στα κυβερνητικά μέτρα δεν μπορεί να υπάρξει.
•    αφετέρου να καταδείξει την αναντιστοιχία λόγων και έργων του Πρωθυπουργού, τη διάθεσή του – ακόμη και σήμερα – να εφευρίσκει εχθρούς και να λειτουργεί διχαστικά και, εν τέλει, την ανάγκη συγκρότησης μίας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης που θα δώσει τέλος στην περίοδο κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ

Προσοχή, όμως! Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα ή ακόμη και του Αντώνη Σαμαρά να εκβιάσει την πτώση της κυβέρνησης και τη δική του άμεση ανάρρηση στην Πρωθυπουργία. Η φράση που του αποδίδεται, και καταγράφηκε σε κυριακάτικα φύλλα, μοιάζει να αποδίδει την πραγματικότητα: «Δεν βιάζομαι να κυβερνήσω». 

Ακόμη κι αν δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι από τον κ. Μητσοτάκη, είναι κοντά σε αυτά που σκέπτεται, να αφήσει δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά που τα έριξαν. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν ξεχνά ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε ευθαρσώς ότι η πλειοψηφία των 153 είναι άνετη, συνεργάτες του έχουν πει ρητώς ότι περιμένουν και άλλους βουλευτές, πέραν των 153, να ψηφίσουν το ασφαλιστικό και, συνεπώς, όπως λένε στη Συγγρού «ας τα ψηφίσει και ας τα εφαρμόσει μόνος του»!