Συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το ασφαλιστικό. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε στον πρωθυπουργό βελτιωμένη πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους και αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι».

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα.

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε:« Άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «'Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει πρόσθετη εισφορά 6% για τους αυτοαπασχολούμενους, κάτι με το οποίο οι επιστημονικοί φορείς διαφωνούν ριζικά. Σημειώνεται ότι αυτή η πρόταση αφορά την επικουρική ασφάλιση.

Τις αλλαγές, ο υπουργός Εργασίας τις είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα με άρθρο του στην Ναυτεμπορική ανέφερε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τις ενώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων θα πάρει τα αναγκαία μέτρα.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο ήδη στο υπουργείο προσανατολίζονται στην επέκταση και στους νέους επιστήμονες της ειδικής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους συντελεστές.

Όπως προσθέτει, «σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν "κόφτη" στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα».