Με δύο στόχους ανέβηκε χθες στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας: αφενός να καταστήσει σαφή την κρισιμότητα του τρέχοντος έτους και δη του επόμενου τριμήνου όπως ο ίδιος τόνισε, αφετέρου να υπογραμμίσει περισσότερο τις διαφορές με τον αντίπαλο, γεγονός που αντικειμενικώς ενισχύει την εικόνα ενός διπολικού πολιτικού συστήματος.

«Το 2016 θα είναι η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό, το έτος ‘Ο’  της αρχής του τέλους αυτής της πολυετούς σκληρής επιτροπείας για τον τόπο», ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση του για 2016. Δύσκολη χρονιά με πολλά κρίσιμα ραντεβού, ιδίως τις επόμενες ημέρες, για την κυβέρνηση: με τους επιστημονικούς φορείς (σήμερα θα τους δει ο Αλέξης Τσίπρας), με τους αγρότες κ.ο.κ. 

Εκεί ήταν όμως που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να δίνει ταξικά χαρακτηριστικά στην ομιλία του: το κόμμα του δεν μπορεί να εκπροσωπεί όλα τα συμφέροντα, δεν μπορεί να είναι στο ίδιο σακί μικρομεσαίοι μηχανικοί και δικηγόροι από τη μια, ιδιοκτήτες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς από την άλλη. Ενώ και με τους αγρότες επανέλαβε πως θέλει να συνομιλήσει μαζί τους εξαιρώντας πάντως από το διάλογο τους θιασώτες του «ΝΑΙ», για τους οποίους έχει πειστεί, αναφέρουν πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι επιζητούν την τυφλή σύγκρουση. 

Δεν χάιδεψε αυτιά ωστόσο, όπως και ο ίδιος ανέφερε, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους όσοι αντιδρούν στην πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό: ή μεταρρύθμιση ή κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος είναι το δίλημμα που τους έθεσε, αφού προηγουμένως είχε συγκρίνει την πρόταση Κατρούγκαλου με εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, με στόχο να αποδείξει ότι η σημερινή είναι πολύ πιο ήπια. 

Η έννοια του πολιτικού δίπολου αποτυπώθηκε και σε μια ακόμη φράση του Αλ. Τσίπρα, όταν μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι «η μεγάλη λαϊκή και προοδευτική παράταξη που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας», επικαλούμενος συν τοις άλλοις το γεγονός ότι στη «μάχη» για την ηγεσία της ΝΔ τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπερψήφισαν τα βόρεια προάστια της Αθήνας... 

Εξάλλου, το πιο αιχμηρό σημείο της ομιλίας Τσίπρα ήταν η επίθεση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη και την αντιπολίτευση συνολικά: «Θα κουραστούν να είναι στα έδρανα... θα καούν απ’ το ζέσταμα», εκτίμησε ενώ έδωσε και μια πρόγευση όσων θα πει απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, αύριο στη Βουλή, καθώς τον κατηγόρησε ότι... κρύβει την εναλλακτική πρότασή του για το Ασφαλιστικό. 

Ήταν σαφές, παράλληλα, ότι δεν θα αφήσει τον πολιτικό του αντίπαλο να παίξει μόνος στο «γήπεδο» των μεταρρυθμίσεων: θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο για την αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης;, τον ρώτησε εμπλέκοντας στο σημείο αυτό και τα «ποταμίσια εξαπτέρυγα» του Κυρ. Μητσοτάκη.
Στην ομιλία του όμως είχε να στείλει μηνύματα και προς άλλες κατευθύνσεις: στους ανόητους εκείνους που επιζητούσαν την τυφλή σύγκρουση, αγνοώντας τις συνέπειες ενός Grexit, ενδεχόμενο που αν έπαιρνε «σάρκα και οστά», θα ήταν καταστροφικό για το προοδευτικό κίνημα στην Ευρώπη στο σύνολό του.
Αναφορά έκανε όμως και στα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Νταβός: «Είμαστε υπερήφανοι που δώσαμε τις μάχες, που συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημένο στην Ευρώπη που επιμένει με δογματική επιμονή σε αποτυχημένες συνταγές λιτότητας και μας λέει ότι δεν φταίνε οι συνταγές αλλά αυτοί που δεν τις εφαρμόζουν καλά», ήταν η αναφορά που σήμερα το πρωί θα διαβάσει στη αποδελτίωση που θα πάρει μπροστά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

Ο πρωθυπουργός έκανε, τέλος, εκτενή απολογισμό πεπραγμένων αυτού του πρώτου έτους κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ