current views are: 10

25 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση12:33

Αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες υποσχέθηκε ο Κατρούγκαλος – Άκαρπη η συνάντηση με τους φορείς

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τους επιστημονικούς φορείς είχε ο υπουργός Εργασίας για το ασφαλιστικό. 

Δημοσίευση 12:33’

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τους επιστημονικούς φορείς είχε ο υπουργός Εργασίας για το ασφαλιστικό. 

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τους επιστημονικούς φορείς είχε ο υπουργός Εργασίας για το ασφαλιστικό. Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις «κόκκινες» γραμμές της, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία των πιο αδύναμων, κάτι στο οποίο, όπως είπε, συμφώνησαν και ο πρωθυπουργός και οι επιστημονικοί φορείς. Παράλληλα, υποσχέθηκε αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο οι φορείς προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε πως η κυβέρνηση θέλει ένα ασφαλιστικό, στο οποίο «δεν θα έχουν οι μισθωτοί το βάρος να επιδοτούν τις συντάξεις των άλλων». Όπως είπε, αυτό έγινε δεκτό από τους επιστημονικούς φορείς, που συμμετείχαν στη συνάντηση. 

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, συζητήθηκε να ληφθούν μέτρα για τους πιο αδύναμους, δηλαδή για τους επιστήμονες που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό και ανέφερε:

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να μην υπολογίζεται σαν βάση για τους επιστήμονες ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% του ποσού, όπως με τους αγρότες. Ακόμη, πρότεινε τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας από την έναρξη του επαγγέλματος να πληρώνουν εισφορές 14%.  

Επίσης, είπε για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί ο «κόφτης», ώστε προοδευτικά να πληρώνουν μικρότερες εισφορές, που δεν θα είναι εξοντωτικές για τους αυτοτελώς απασχολούμενους.

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς πλήρη ποσοτικοποίηση των δεδομένων έως και το 2019 και αναλογιστική μελέτη με προβολή έως το 2060. 

«Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, σε διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Ξέρουμε ότι θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. 

«Παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας, τα μέτρα είναι δίκαια και με την υποστήριξή της θα νικήσουμε στη διαπραγμάτευση», είπε.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε πως «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις και ανέφερε πως «σε μια “κόκκινη γραμμή” που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός, κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω». 

«Ισονομία, ίδιοι κανόνες για όλους, κοινωνική δικαιοσύνη», υπογράμμισε και είπε ότι στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή όσο το δυνατόν πιο σύντομα, «γιατί από αυτό εξαρτάται η πρώτη αξιολόγηση μετά από την οποία θα αρχίσει το χρέος». 

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.

Τσίπρας: Πρέπει να βρούμε λύση για τους πιο αδύναμους

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους και αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι».

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα.

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις», ενώ μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε ότι οι μηχανικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «’Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.


σχετικα αρθρα