Νέα σενάρια περί αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το περασμένο Σάββατο, με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times, περί αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Η Κομισιόν διέψευσε τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποπομπής της χώρας μας, ωστόσο το κλίμα πυροδοτούν νέες πιέσεις από την Ευρώπη για έλεγχο της μεταναστευτικής ροής. 

Παρότι ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προχώρησε σε διάψευση των εν λόγω συζητήσεων, αρκετοί υπουργοί Εσωτερικών απειλούν ευθέως την χώρα μας με αποκλεισμό από τη ζώνη. 

Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ίγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ με θέματα την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι «εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία».

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης «θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη», εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο που είναι αφιερωμένη στην τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση.

Αφού απείλησε το Σάββατο την Αθήνα με «προσωρινό αποκλεισμό» από τη ζώνη Σένγκεν, η Αυστρία συνέχισε να επιτίθεται κατά μέτωπον στην Ελλάδα για τα κενά στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία, κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι μύθος ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

Ο γερμανός ομόλογός της Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

«Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος», επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι, το Σάββατο, οι Financial Times σε δήμοσίευμά τους ανέφεραν ότι επί τάπητος έχει τεθεί σχέδιο αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα, ώστε να περιοριστεί η ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία είναι «έτοιμες» να υποστηρίξουν το σχέδιο έμμεσου αποκλεισμού της Ελλάδας, που στην πράξη θα παγιδεύσει επί ελληνικού εδάφους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καθημερινά φτάνουν στα νησιά, αφού δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα προς το βορρά. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να βοηθήσει ένα μη μέλος, όπως η ΠΓΔΜ, σε βάρος ενός οικονομικά αδύναμου κράτους-μέλους όπως η Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι FT, το φερόμενο σχέδιο «περίφραξης» συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσώπων μετά από επιστολή του έστειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίλος Τσέραρ, με την οποία καλούσε τους ευρωπαίους ηγέτες να προσφέρουν «απευθείας βοήθεια», με έμψυχο και μη υλικό, στα Σκόπια.

Πριν λίγες μέρες, η Κομισιόν φέρεται να έστειλε ομάδα πραγματογνωμόνων στην περιοχή ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της βοήθειας που θα έπρεπε να λάβει η ΠΓΔΜ εάν χρειαζόταν να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα.

Πάντως, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε το δημοσίευμα, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει τέτοια πρόταση. «Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όπως τόνισα προηγουμένως, είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.