Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τους νεότερους και τους πιο αδύναμους εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους επιστημονικούς φορείς, με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου. Ωστόσο, η συνάντηση απέβη άκαρπη, καθώς οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών άφησαν να εννοηθεί ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, «τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.

Πιο αναλυτικά, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι: 

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

Όπως τονίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο». 

Κατρούγκαλος: Δεν κάνουμε πίσω στις «κόκκινες» γραμμές

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε πως η κυβέρνηση θέλει ένα ασφαλιστικό, στο οποίο «δεν θα έχουν οι μισθωτοί το βάρος να επιδοτούν τις συντάξεις των άλλων». 

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, συζητήθηκε να ληφθούν μέτρα για τους πιο αδύναμους, δηλαδή για τους επιστήμονες που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό και ανέφερε:

Η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς πλήρη ποσοτικοποίηση των δεδομένων έως και το 2019 και αναλογιστική μελέτη με προβολή έως το 2060. 

«Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, σε διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Ξέρουμε ότι θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. 

«Παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας, τα μέτρα είναι δίκαια και με την υποστήριξή της θα νικήσουμε στη διαπραγμάτευση», είπε.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε πως «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις και ανέφερε πως «σε μια "κόκκινη γραμμή" που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός, κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω». 

«Ισονομία, ίδιοι κανόνες για όλους, κοινωνική δικαιοσύνη», υπογράμμισε και είπε ότι στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή όσο το δυνατόν πιο σύντομα, «γιατί από αυτό εξαρτάται η πρώτη αξιολόγηση μετά από την οποία θα αρχίσει το χρέος». 

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.

Αλλαγές θέλουν οι επιστημονικοί φορείς - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Τη διαπίστωση ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο του ασφαλιστικού τόνισαν στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, του ζητήσαμε να ξαναδεί το νομοσχέδιο, διότι αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, αλλά ζητήσαμε παράλληλα να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο, στον νέο επιστήμονα να μείνει στον τόπο του, να έχει δουλειά για να μπορεί να στηρίξει στη βάση της αλληλεγγύης τις επόμενες γενεές, και να έχει ανταποδοτικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους, Μιχάλης Βλασταράκος.

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι γιατροί έχουν κινητοποιήσεις 28 και 29 του μηνός, κατά τη διάρκεια των οποίων, θα κλείσουν τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων, δεν θα εκδίδονται πιστοποιητικά και γνωμοδοτήσεις, εκτός των ΑμεΑ. Τέλος, ερωτηθείς ποιά είναι η πρόταση της κυβέρνησης είπε «θα μελετήσουν τις προτάσεις και μετά θα απαντήσουν».

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, ενώ κεντρική μας θέση είναι ότι πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες να παραμείνουν στο επάγγελμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Εμείς δείξαμε τη διάθεσή μας να συνεισφέρουμε και στα τεχνικά κλιμάκια και στον διάλογο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ανέφερε πως «είχαμε θεσμική υποχρέωση ως δικηγορικό σώμα να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό, να εξηγήσουμε ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς δεν είναι βιώσιμο». Ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις που υποβάλλαμε» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε την απάντηση».

«Αναμένουμε, λοιπόν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγόρων» είπε ο κ. Αλεξανδρής, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης και γραμμής πλεύσης».

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων είπε ότι αυτό αποφασίζεται από τα συλλογικά όργανα των δικηγόρων. «Αναμένω να ακούσω τις προτάσεις των συναδέλφων, όταν τους μεταφέρω την εικόνα που έχω μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το πραγματικό κλίμα, αυτό το οποίο διαπίστωσα», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.