current views are: 14

25 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση16:19

Αλαλούμ με τα κλειδιά των γραφείων της Επιτροπής Αλήθειας στη Βουλή

Ένας μικρός χαμός βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό αναφορικά με την παράδοση των κλειδιών των γραφείων που στεγάζονταν η επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στη Βουλή. 

Δημοσίευση 16:19’

Ένας μικρός χαμός βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό αναφορικά με την παράδοση των κλειδιών των γραφείων που στεγάζονταν η επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στη Βουλή. 

Ένας μικρός χαμός βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό αναφορικά με την παράδοση των κλειδιών των γραφείων που στεγάζονταν η επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στη Βουλή. Η επιτροπή της οποίας τις εργασίες έληξε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με απόφασή του τον περασμένο Νοέμβρη, στεγάζεται τυπικά στα γραφεία επί της οδού Μητροπόλεως.  Ωστόσο, ο χώρος που παραχωρήθηκε, εδώ και καιρό παραμένει κλειδωμένος έχοντας μέσα σημαντικά έγγραφα των εργασιών, όπως ισχυρίζεται η τέως ΠτΒ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η εξέλιξη αυτή έχει εξοργίσει την κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει κάνει σειρά ενεργειών (ακόμη και μηνύσεις) για το θέμα, καθώς -όπως αναφέρει- υπάρχει απόφαση της Βουλής που διατάζει το άνοιγμα των γραφείων, την καταγραφή των αντικειμένων και την κράτησή τους για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα πως οι ενέργειες αυτές διατάζονται ακόμα και σε περίπτωση που τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας δεν συναινέσουν στις ενέργειες αυτές. «Πρόκειται για τακτική χούντας», σχολίαζαν στο Newpost, συνεργάτες της τέως προέδρου, δίνοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε επιστολή δε που έστειλε την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε να γίνει σήμερα το άνοιγμα των γραφείων.  Σήμερα, ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής επισκέφθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό τα γραφεία, αλλά αποχώρησαν χωρίς να το πράξουν. Η κυρία Κωσταντοπούλου όπως αναφέρει και στις επιστολές της, θεωρεί πως όλο αυτό γίνεται για «εκδικητικούς» λόγους και με σκοπό να παρακληθεί το έργο της επιτροπής. Κατά τη σημερινή διαδικασία επιχείρησε να μάθει τους λόγους της αποχώρησης, αλλά η πλειοψηφία των υπαλλήλων δήλωσε άγνοια ή αναρμοδιότητα, όπως τονίζει η ίδια.

Η επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση

Και τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής Κ. Αθανασίου

Κύριοι,

Κατόπιν των πολλών, παράνομων, ψευδών, στρεψόδικων και παρελκυστικών ενεργειών σας, σήμερα κορυφώθηκε η έκνομη συμπεριφορά σας.

Ειδικότερα, στις 12.55 και ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί η αποκατάσταση της νομιμότητας από τις 14/12/2015, εισέβαλε στο γραφείο μου, χωρίς καν να χτυπήσει την πόρτα, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, κ.Κώστας Βασιλάκης, ο οποίος συνοδευόταν από 13 τουλάχιστον πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η κα Ελένη Κιούση, οι αστυνομικοί κκ. Κιτσόπουλος, Μαγαλιός, Κουμπούρας/ης, οι κυρίες Σταθοπούλου, Παπαμακαρίου και λοιπά άγνωστα σε εμένα πρόσωπα, που είχαν καταλάβει ολόκληρο το διάδρομο και έφθαναν μέχρι το ασανσέρ. Ο κ. Βασιλάκης μου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο γραφείο μου με εντολή του Προέδρου της Βουλής, για να γίνει “εδώ και τώρα” άνοιγμα των γραφείων της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Τον ρώτησα ποια είναι όλα αυτά τα πρόσωπα και με ποια αρμοδιότητα παρίσταται ο ίδιος και μου απάντησε ότι τα πρόσωπα είναι “υπηρεσιακοί παραγοντες”, ότι αρνείται να μου γνωστοποιήσει τις ιδιότητές τους, ότι ο ίδιος έχει εντολή απ´τον Πρόεδρο να παρίσταται και ότι δεν γνωρίζει αν είναι αρμόδιος αλλά “κάποιος έπρεπε να έρθει”.

Του δήλωσα ότι δεν συναινώ στην παρουσία αγνώστων, αναρμόδιων και μη νομιμοποιούμενων προσώπων στο χώρο του γραφείου μου και έξω απ´αυτό, η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά του τραμπουκισμού και του εκφοβισμού, και ότι θα βρίσκομαι στο γραφείο 710 σε 5 λεπτά προκειμένου να ολοκληρώσω την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα εκείνη τη στιγμή με τον Επιστημονικό Συντονιστή της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, κ. Ερίκ Τουσέν.

Ο κ. Βασιλάκης μου δήλωσε ότι δεν έχει 5 λεπτά, διότι οφείλει να παρίσταται στη Διάσκεψη των Προέδρων και ότι θα καταγράψει πως αρνήθηκα να παρίσταμαι.

Του τόνισα ότι η παρουσία του ιδίου στο άνοιγμα των γραφείων δεν ήταν ούτε απαραίτητη ούτε νόμιμη και επανέλαβα ότι θα ήμουν διαθέσιμη σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Με στόμφο η κα Κιούση δήλωσε “αρνείστε”, και της απάντησα ότι ουδόλως “αρνούμαι” και ότι η ίδια είναι πλήρως εκτεθειμένη αφού επί 43 ημέρες συμπράττει στην παραβίαση της νομιμότητας.

Δήλωσα ξανά ότι θα αναμένω σε 2 λεπτά στην είσοδο του γραφείου 710 για να παραλάβω τα αρχεία μου και τα αρχεία των μελών του προεδρείου της Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας ότι δεν συναινώ στην καταλογογράφησή τους, ούτε άλλωστε και ο επιστημονικός συντονιστής κ. Τουσέν, που έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή.

Η κυρία Κιούση δήλωσε ότι θα επανέρχονταν όλοι σε 2 λεπτά, εκστόμισε μία απειλή περί του ότι “επιφυλάσσεται”, εν συνεχεία όμως ουδείς επανήλθε.

Σε μετάβαση εμού και των συνεργατών μου στο γραφείο 505 στις 13.05 βρέθηκαν παρούσες οι κυρίες Παπαμακαρίου και Σταθοπούλου και οι κυρίες Χατζή και Ζαχαροπούλου ή Ζαφειροπούλου, καθώς και οι αστυνομικοί Κιτσόπουλος, Μεγαλιός, Κουμπούρης- τα ονόματα των 2 τελευταίων πληροφορήθηκα εκεί, ενώ αμφότεροι μου δήλωσαν ότι δεν είχαν έγγραφη αλλά μόνο προφορική εντολή παρουσίας και δεν γνώριζαν με ποια αρμοδιότητα έχουν επιλεγεί.

Οι κυρίες Παπαμακαρίου και Σταθοπούλου, στις οποίες ζήτησα να ανέβουν για να ανοίξουν το γραφείο 710, στο οποίο έχουν παρανόμως αλλάξει τις κλειδαριές, μου δήλωσαν ότι τώρα δεν έχουν τέτοια εντολή και ότι παίρνουν απ´ευθείας εντολές απ´τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ενώπιον των παρισταμένων αστυνομικών και των παρισταμένων συνεργατών μου η κα Σταθοπούλου ομολόγησε σιωπηρώς ότι συνέπραξε στην αλλαγή των κλειδαριών στο γραφείο μου και στα γραφεία της Επιτροπής, αφού ήταν η μόνη εκ των παρισταμένων η οποία σε επανειλημμένες ερωτήσεις μου αρνήθηκε να διαψεύσει τη συμμετοχή της στην έκνομη αυτή ενέργεια, επικαλούμενη ωστόσο κατ´επανάληψη εντολές του Προέδρου της Βουλής και της Προισταμένης της, κας Κιούση. 

Οι παριστάμενοι αστυνομικοί ρωτήθηκαν από εμένα για το λόγο της παρουσίας τους και απάντησαν ότι έχουν εντολή του Προέδρου της Βουλής να καταγράψουν τα προσωπικά μου αρχεία και αντικείμενα και αυτά των μελών της Επιτροπής. Τους επεσήμανα ότι αυτό είναι παράνομο, διότι δεν συναινώ ούτε εγώ ούτε ο Επιστημονικός Συντονιστής της Επιτροπής, γεγονός για το οποίο έχω εγγράφως διατυπώσει την αντίρρησή μου, και μου δήλωσαν ότι δεν το γνώριζαν.

Τους επέδειξα το σχετικό έγγραφο που έχει πρωτοκολληθεί στην Ειδική Γραμματεία Προέδρου Βουλής, ο κ. Κιτσόπουλος το ανέγνωσε αλλά αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενό του στους συναδέλφους του, ο κ. Μαγαλιός άρχισε να δέχεται επικοινωνίες στο τηλέφωνο της υπηρεσίας γραφείων βουλευτών και μου δήλωσε ότι δεν έχει τα γυαλιά του και δεν μπορεί να διαβάσει το έγγραφο, εν συνεχεία ο κ. Κουμπούρας δήλωσε ότι τους καλούν στο γραφείο Προέδρου και πρέπει να φύγουν, ωστόσο πριν φύγουν τους ανέγνωσα ενώπιον των παρισταμένων μαρτύρων το έγγραφο και εντεύθεν έχουν πλήρη γνώση του περιεχομένου του.

Στη συνέχεια, οι κυρίες Παπαμακαρίου και Σταθοπούλου άρχισαν να προβαίνουν σε επανειλημμένες επικοινωνίες με το γραφείο Προέδρου Βουλής και με την κα Κιούση, όπως δήλωσαν, και ανακοίνωσαν ότι τους καλούν σε έκτακτη σύσκεψη και πρέπει να φύγουν.

Σε σχέση με το κλειδί του γραφείου μου με αριθμό 705, άπασες δήλωσαν ότι δεν το κατέχουν και δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται, δήλωση στην οποία προέβησαν και ενώπιον των αστυνομικών, προ της αποχώρησης των τελευταίων.

Στα επανειλημμένα ερωτήματά μου σε σχέση με την ταυτότητα των λοιπών προσώπων της πολυπληθούς ομάδας που μετέβη στο γραφείο μου, οι μεν αστυνομικοί δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν την ταυτότητά τους, οι δε υπάλληλοι δήλωναν ότι “αναφέρονται στα έγγραφα” και όταν τους ζητούσα να μου επιδείξουν τα έγγραφα μου απαντούσαν ότι δεν τα έχουν.

Όλα τα ανωτέρω, εκτός της μικροπρέπειας, της μικρότητας, της θρασυδειλίας και της γελοιότητας που αποτυπώνουν, αποτελούν προσβολή για το κύρος και το θεσμό της Βουλής και εκπορεύονται από έμφοβους κρατούντες που παρανομούν και δίνουν εντολές παραβίασης της νομιμότητας στους υφισταμένους τους, συμπεριφερόμενοι με αυταρχισμό που προσιδιάζει σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα.

Πρόκειται για τους ίδιους που παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται για το χρέος ενώ έχουν ξεπουλήσει τα συμφέροντα και δίκαια της χώρας και του λαού και κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαφανίσουν την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και το έργο της, αλλά και όποιον αντιστέκεται στα Μνημόνια.

Αναφέρομαι εκ νέου σε όσα κατ´επανάληψη σας έχω δηλώσει εγγράφως και έχω αναφέρει ενώπιον των αρμοδίων αρχών, στη σημερινή επιστολή-κόλαφο του Επιστημονικού Συντονιστή της Επιτροπής Αλήθειας και ζητώ την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η επιστολή Τουσέν

Την ίδια ώρα, ο Ερίκ Τουσέν που είχε αναλάβει τον συντονισμό της επιτροπής Αλήθειας, έστειλε επιστολή με την οποία δηλώνει άγνοια για την πρόθεση της Βουλής, ν’ ανοίξει τα γραφεία. Στην επιστολή ο κ. Τουσέν εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις εξελίξεις και ανοιχτά λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων του.


σχετικα αρθρα