current views are: 6

25 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση18:17

Ποτάμι: Να πάρει θέση ο Τσίπρας για τις εργολαβίες Σπίρτζη στον ΟΛΠ

Να πάρει θέση σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά» με εμπλοκή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ζητούν από τον πρωθυπουργό πέντε βουλευτές του Ποταμιού.

Δημοσίευση 18:17’

Να πάρει θέση σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά» με εμπλοκή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ζητούν από τον πρωθυπουργό πέντε βουλευτές του Ποταμιού.

Να πάρει θέση σχετικά με δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά» με εμπλοκή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ζητούν από τον πρωθυπουργό πέντε βουλευτές του Ποταμιού σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Στην ερώτηση των βουλευτών, αναφέρεται ότι: «σύμφωνα με δημοσιεύματα ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, κατόπιν ελέγχου που διενήργησε στην ΟΛΠ Α.Ε, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτεται εκτεταμένη κακοδιαχείριση και βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, κατά την ανάθεση έργων, προς όφελος συγκεκριμένων εργολάβων, μεταξύ των οποίων ο σημερινός Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης».

Επίσης, συμπληρώνουν, «σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η ζημία για την ΟΛΠ ΑΕ από ύποπτες συμβάσεις που υπογράφτηκαν την περίοδο 2001-2004 ξεπερνά τις 750.000 ευρώ» και  «στο πόρισμα των Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταγράφεται πλήθος παρανομιών, κυκλικότητα στην σύνθεση των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, ασαφής περιγραφή αντικειμένου της δημοπρασίας, παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων καθώς και επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και στη γενικότερη διαχείριση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα της ΟΛΠ ΑΕ».

Ειδικότερα, προσθέτουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους , «κατά τη χρονική περίοδο 2001 έως 2004, φέρεται ότι περισσότερα από σαράντα έργα ανατέθηκαν σε επτά (7) εργολάβους, οι οποίοι κατέθεσαν οικονομικές προσφορές που σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασαν το ποσοστό έκπτωσης 2% επί του προϋπολογισμού κάθε έργου.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Έκθεσης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αφενός ότι τα έργα αυτά δημοπρατήθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες, αφετέρου ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπίρτζης, ήταν σε μεταξύ τους συνεννόηση, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και ζημιώνοντας την ΟΛΠ Α.Ε.»

Έτσι, ζητούν από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν γνώριζε και, αν ναι, από πότε το περιεχόμενο της έκθεσης των Eπιθεωρητών Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με έργα που δημοπρατήθηκαν την περίοδο 2001 – 2004 και ανατέθηκαν σε επτά εργολάβους, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ακόμη, εάν έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα και εάν από την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν ευθύνες για τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τι σκοπεύει να κάνει σε αυτή την περίπτωση.

Τέλος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρακαλούν να κατατεθεί άμεσα η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη διαδικασία ανάθεσης έργων από την ΟΛΠ Α.Ε. την περίοδο 2001 – 2004.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Σπύρος Δανέλλης, Γεώργιος Αμυράς, Χάρης Θεοχάρης και Γρηγόρης Ψαριανός.

 

 


σχετικα αρθρα