Στο θέμα του διαλόγου, επαναλαμβάνοντας ότι οι εισφορές για το νέο ασφαλιστικό δεν θα είναι τέτοιες που να μην μπορούν να καταβληθούν,επέμεινε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Στον ενικό» στο Star, όπου συνομίλησε με εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων (δικηγόροι, γιατροί,  αγρότες) αλλά και συνταξιούχων.

Αφού κατήγγειλε ότι κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν τον διάλογο κάνοντας λόγο για «κύκλους που ερωτοτροπούν με την ανωμαλία και δημιουργούν ένα κλίμα εκτροπής», αφήνοντας αιχμές για σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, επανέλαβε πολλές φορές την πρόσκλησή του σε διάλογο για το ασφαλιστικό ειδικά προς τους αγρότες, τους οποίους κάλεσε να συστήσουν μια επιτροπή.

Την ίδια ώρα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία και με τους αγρότες, και τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Στόχος μας να συνδέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα» είπε ο υπουργός και εξήγησε ότι έτσι θα μπορέσουν να αποκτήσουν και πάλι αρκετοί πολίτες κοινωνική ασφάλιση.

«Θέλουμε να φτιάξουμε τέτοιο πλαίσιο όπως ισχύει και για άλλους κλάδους και να μην αντιμετωπίζεται ο αγρότης ως παραπαίδι» είπε και συμπλήρωσε ότι είναι είναι ευνοϊκό για τους αγρότες το να υπάρχει η ίδια ηλικιακή προϋπόθεση με άλλους ασφαλισμένους.

Σημείωσε, πάντως, πως δεν υπάρχει διάλογος από μηδενική βάση και ότι «θα ξεκινήσουμε από τα προβλήματα», που όπως είπε είναι πολλά.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν η τρόικα δεχθεί το σχέδιο όπως είναι τώρα είπε ότι αυτό θα είναι θετικό και ότι με βάση τις προβλέψεις τους εφόσον πάει καλά η οικονομία θα υπάρξουν βελτιώσεις ενώ αν το επιστρέψει εξέφρασε την άποψη ότι μαζί με τον λαό θα πρέπει να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.

Στα διάφορα παραδείγματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων για πολύ υψηλές εισφορές σε συνδυασμό με δυσβάστακτη φορολογία απάντησε ότι  θα είναι τέτοια η προσαρμογή που «δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών και ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη». «Δεν θα συμβαίνει για καμιά κατηγορία εργαζομένων το να πληρώνει τέτοια ποσά, δεν απηχεί την δική μας πρόταση και πραγματικότητα» απάντησε σε επισήμανση για εισφορές και φορολογία 9.000 ευρώ σε καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ που του έκανε εκπρόσωπος των αγροτών.

«Η προσπάθεια μας είναι να βάλουμε τέτοιους κανόνες ώστε να μην είναι δυσβάστακτες οι εισφορές» τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «το να συνδέουμε την εισφορά με τη φορολογία είναι άτοπο». «Το ύψος των εισφορών θα είναι ορισμένο με δικαιοσύνη, αυτοί που ζημιώνονται από το σύστημα μας είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν», είπε ακόμα.

«Είμαστε αναγκασμένοι να βρούμε λύση στα θεμέλια του συστήματος» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ενώ επισήμανε ότι θα ακολουθήσει σκληρή διαπραγμάτευση.

Σε άλλη παρατήρηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλη Αλεξανδρή, ότι  «δεν μας καλέσατε να λάβουμε γνώση του προσχεδίου» και ότι αποτελεί «προϊόν διαρροής»  αλλά και ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι αναλογιστική μελέτη, με τις ποσοτικοποιήσεις, δηλαδή τις προβλέψεις για τις συντάξεις, απάντησε ότι «θα την φέρουμε μαζί με το νομοσχέδιο».