current views are: 6

26 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση05:22

«Όχι» Μητσοτάκη σε ασφαλιστικό, φορολογικό… και μετωπική με Τσίπρα

Στο νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι στραμμένα τα βλέμματα στην αποψινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, τύποις για το ασφαλιστικό αλλά, επί της ουσίας, για το σύνολο των ανοικτών μετώπων της πολιτικής επικαιρότητας.

Δημοσίευση 05:22’

Στο νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι στραμμένα τα βλέμματα στην αποψινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, τύποις για το ασφαλιστικό αλλά, επί της ουσίας, για το σύνολο των ανοικτών μετώπων της πολιτικής επικαιρότητας.

του Τάσου Τσιφόρου 

Στο νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι στραμμένα τα βλέμματα στην αποψινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, τύποις για το ασφαλιστικό αλλά, επί της ουσίας, για το σύνολο των ανοικτών μετώπων της πολιτικής επικαιρότητας.

Η σύγκρουση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα αναμένεται μετωπική καθώς ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με την ομιλία του για τον ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ότι έχει κάποια άλλη επιδίωξη πέραν της πόλωσης. Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει αφιερώσει σημαντικό χρόνο για την προετοιμασία της παρθενικής του ομιλίας ως Αρχηγού στη Βουλή, αναμένεται να προσέλθει με δύο βασικά όχι στην αποψινή συνεδρίαση.

Το πρώτο όχι του κ. Μητσοτάκη θα αφορά στο αίτημα Τσίπρα για συναίνεση – για συνενοχή μιλάνε στη Ν.Δ. – επί του ασφαλιστικού. «Το 1,8 δισ ευρώ των πρόσθετων περικοπών στο ασφαλιστικό είναι δικό σας έργο, αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που κάνατε εσείς και ο Γιάνης Βαρουφάκης» είναι ένα από τα επιχειρήματα στη φαρέτρα του κ Μητσοτάκη, ο οποίος και αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα για όσα λέει ο πρώην Υπουργός του. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρόκειται να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό – με τη μορφή ενός σχεδίου νόμου – αλλά θα δώσει με ευκρίνεια τη δομή που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα σύστημα δομημένο σε τρία ταμεία: μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και ΟΓΑ. Παράλληλα, θα εξαπολύσει επίθεση σημειώνοντας ότι το ασφαλιστικό δοκιμάζεται όχι μόνον την καταστροφική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και από την αρνητική στάση της έναντι των επενδύσεων και της ιδιωτικής οικονομίας, εν γένει, με τελευταίο παράδειγμα τις Σκουριές ή τις αντιδράσεις κορυφαίων υπουργών στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Το δεύτερο όχι του κ. Μητσοτάκη θα αφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών, ζήτημα που μαζί με το ασφαλιστικό ενισχύει τα μπλόκα στις εθνικές οδούς. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί μεν να αποδοκιμάσει τους αποκλεισμούς, ωστόσο θα σημειώσει ότι οι ρυθμίσεις που έφερε η Ν.Δ. και προέβλεπαν φορολόγηση με 13% του συνολικού εισοδήματος (και επιδοτήσεις) είναι επαρκές. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναμένεται – αν δεν υπάρξει ανατροπή του σχεδιασμού – να προτείνει συγκεκριμένες προσαρμογές στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ ώστε και οι αγρότες να καταβάλουν περισσότερες εισφορές και ομάδες πληθυσμού που έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση καθώς εντάσσονται, ως μη όφειλαν, στον ΟΓΑ (κληρικοί, επαγγελματίες σε μικρούς οικισμούς κλπ) να μεταφερθούν στα ταμεία μισθωτών ή αυτοαπασχολούμενων.

Προφανώς, τα δύο όχι του κ. Μητσοτάκη δεν είναι χωρίς κόστος. Ο κ. Τσίπρας θα τον στοχοποιήσει ως αναντίστοιχο ενώ δεν αποκλείεται και οι πιέσεις από το εξωτερικό να ενταθούν. Πλην όμως, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Μητσοτάκη, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μαξίμου, ότι δεν χρειάζεται την ψήφο της Ν.Δ. για τα μέτρα, αλλά θα τα περάσει μόνος του. Κάτι, φυσικά, που μένει να αποδειχθεί.

Σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα

Κατά τα λοιπά, λίγοι είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η αποψινή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη θα περιοριστεί στην ημερήσια διάταξη. Από τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ και το τηλεοπτικό σποτ στην ΕΡΤ, που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, μέχρι την απόσταση λόγων και έργων της κυβέρνησης και τα κενά στα πόθεν έσχες των υπουργών, και από τα μέτρα που είχε λάβει η Ν.Δ. μέχρι το email Χαρδούβελη και από το ποιές συνοικίες εκλέγουν Μητσοτάκη μέχρι τη siemens, όλα αναμένεται να πέσουν στην αρένα. Μαζί, φυσικά, με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, για το οποίο η κυβέρνηση καταγγέλλει τη Ν.Δ. ως υπηρέτη των διαπλεκόμενων.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να μην αφήσει τίποτε αναπάντητο αλλά και ταυτόχρονα να επιμείνει στο προφίλ ενός σύγχρονου ηγέτη που προτιμά τους χαμηλούς τόνους και την με επιχειρήματα αντιπαράθεση, απευθυνόμενος έτσι σε ένα σημαντικό κοινό που απεχθάνεται τις από βήματος κοκορομαχίες. Ο βαθμός που θα το επιτύχει και η εν γένει βαθμολογία του στην αποψινή αναμέτρηση με τον κ. Τσίπρα θα είναι, όχι καθοριστική, αλλά σίγουρα κρίσιμη. Με νίκη ή έστω ισοπαλία σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας απέναντι στον «παπανδρεϊκό» Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κάνει ένα ακόμη βήμα – μετά την εκλογή του – προς την κατεύθυνση της σταδιακής οικοδόμησης δυναμικής που θα οδηγήσει στην ανατροπή της σημερινής κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ. 


σχετικα αρθρα