του Ιωάννη Μαρτέλλου 

Μια ιδιότυπη περίοδο μοναξιάς βιώνει τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρ' ότι έχει πλήθος επαφών με τους υπουργούς του και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μόλις προχθές είχε και την ομιλία του για την συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης. 

Η ένταση των τελευταίων ημερών μάλιστα, όπως περιγράφουν οι συνομιλητές του, προκαλεί ένα ασυνήθιστο άγχος στον Πρωθυπουργό, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο υπονόμευσής του, ενώ δεν θέλει να παγιωθεί μια κατάσταση φθοράς της κυβέρνησης, την οποία ήδη εισπράττει η κοινή γνώμη και καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. 

Η συνωμοσιολογία ως στοιχείο του πολιτικού παιχνιδιού πάντως είχε την τιμητική της την εβδομάδα που πέρασε και ο Αλ. Τσίπρας τα έβαλε με τα «συμφέροντα» και το παλαιό που αντεπιτίθεται, ενώ στις συσκέψεις που γίνονται υπαινίσσονται ακόμα και στημένες δημοσκοπήσεις, χωρίς να ενδιαφέρονται επί της ουσίας για το μήνυμα της κοινής γνώμης προς την κυβέρνησή του. 

Τα όσα είπε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ένα έτος διακυβέρνησης, προβλημάτισαν πολλούς, ακόμα και εντός της κυβέρνησης και της Κ.Ο. για το βαθμό των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν. Και αυτό διότι, μένει να φανεί εάν θα δικαιωθεί η πολιτική σύγκρουσης με τους πάντες και η διχαστική ρητορική. 

«Ο "στρουθοκαμηλισμός" στην πολιτική είναι αυτοκτονία» λένε έμπειροι πολιτικοί ως οδηγό πλεύσης στο πολιτικό παιχνίδι, και ως εκ τούτου ενισχύει την άποψη αρκετών που εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν ότι είναι λάθος να μην αντιμετωπίζεις ευθέως τα προβλήματα. 

Η κλιμακούμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης πάντως αξιολογείται διαφορετικά από υπουργούς, όπως οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, κ.α. που επιμένουν ότι όντως η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά απολύτως αναστρέψιμη. Άλλοι, θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τα μάτια και τα αφτιά της για να πάρει το μήνυμα της κοινωνίας και να ξαναβρεί το νήμα της σχέσης της. 

Το βασικό για τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση είναι να ασχοληθεί σοβαρά και σε βάθος με την ουσία του μηνύματος που στέλνει ο λαός και να δοθεί η αίσθηση πως υπάρχει σχέδιο για διορθωτικές κινήσεις σε πολιτικές που έχουν απογοητεύσει την κοινωνία. «Αν αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση των προβλημάτων, τότε θα ανατρέψουμε και το αρνητικό κλίμα» είναι μια άποψη που ακούγεται σε ορισμένα υπουργικά γραφεία. 

Μένει να φανεί πως θα αναλύσει η κυβέρνηση το μήνυμα των αγροτικών μπλόκων και κατά πόσο θα αξιολογήσει νηφάλια και θα δώσει λύσεις στα προβλήματα του κινήματος της γραβάτας που δεν είναι όλοι μεγαλοαστοί και μεγαλοεπαγγελματίες.