current views are: 8

26 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση09:41

Μουζάλας: Το Βέλγιο ζήτησε στρατόπεδο 300.000 μεταναστών στην Αθήνα

Θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300.000-400.000 μεταναστών στην Αθήνα έθεσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Μουζάλας. 

Δημοσίευση 09:41’

Θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300.000-400.000 μεταναστών στην Αθήνα έθεσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Μουζάλας. 

Θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300.000 μεταναστών στην Αθήνα έθεσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Μουζάλας. Ωστόσο, όπως είπε, δεν ετέθη ζήτημα εξόδου της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν. Την ίδια ώρα, την αντίδραση του κ. Μουζάλα προκάλεσε δημοσίευμα των Financial Times που προτείνει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με… πρόσφυγες. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής αποκάλυψε πως στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό «ένας απίστευτος υπουργός (σ.σ. ο Βέλγος) πρότεινε να δημιουργηθεί στρατόπεδο με 300.000 πρόσφυγες στην Αθήνα, ότι υπάρχει περίπτωση να βγούμε από τη Σένγκεν, να κάνουμε push back στη θάλασσα, που είναι ποινικό αδίκημα και παράνομο». 

Αντιθέτως, όπως είπε μεγάλα κράτη της ΕΕ – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- είπαν ότι θέλουμε περισσότερη Σένγκεν. Επίσης, επικαλέστηκε και τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν για το θέμα.

Σε άλλο σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός διέψευσε ότι τέθηκε θέμα για μη επαρκή φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα – με εξαίρεση όπως είπε την Ααστριακή υπουργό- και τόνισε ότι η θέση της frontex, όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο, ήταν “αθωωτική” για την Ελλάδα αφού όπως σημείωσαν «η θάλλασσα δεν είναι αγρός». 

 

«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» επεσήμανε ο κ. Μουζάλας, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό». 

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε, τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times που «προτείνει “ανταλλαγή” του ελληνικού χρέους με τους πρόσφυγες», ο κ. Μουζάλας ανέφερε:

Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής.

«Υποβόσκουν ζητήματα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και είμαστε σε εγρήγορση. Το κλειδί για την μείωση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία, και η Κομισιόν πρέπει να δουλέψει σκληρά με την Τουρκία για τη μείωσή τους… Σε αυτό ομοφώνησαν όλοι στην ΕΕ» επισήμανε. 


σχετικα αρθρα