current views are: 3

26 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση10:29

Σταθάκης: Ίδρυση νέου Ταμείου σε αντικατάσταση του ΤΑΙΠΕΔ

Την ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. 

Δημοσίευση 10:29’

Την ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. 

Την ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. 

Όπως υπογράμμισε, αυτό το ταμείο πρόσθεσε θα αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, την αξιοποίησή της και την απόκτηση προστιθέμενης αξίας σε βάθος χρόνου και θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα νέων επενδύσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ αναφέρθηκε στα έξι σημαντικά κομβικά σημεία από την συμφωνία του Ιουλίου μέχρι σήμερα που περιελάμβαναν και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι με βάση τις παλιές συμφωνίες που υπήρχαν η Ελλάδα είχε κληθεί να πληρώσει ανάμεσα στο 2015 και στο 2022 περίπου 80 δισ. στην εξυπηρέτηση του χρέους, κάτι που χαρακτήρισε εξωπραγματικό.

Πρόσθεσε ότι με τη νέα συμφωνία αυτά τα 80 δισ. μετατράπηκαν σε μακροχρόνιο χρέος διάρκειας 30 ετών και πρόσθεσε ότι το διακύβευμα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι η διαπραγμάτευση του χρέους μετά το ’22 και έως το ’48, κάτι που θα πρέπει να αποκτήσει και αυτό όρους βιωσιμότητας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, επιπλέον, στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που οδήγησε στη γρήγορη απομείωση του ΕLΑ που χρησιμοποιούν οι Τράπεζες κατά 20 δισ. ευρώ και στην αναβάθμιση για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες της ελληνικής οικονομίας, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Δήλωσε ότι με τα δεδομένα που υπήρχαν από τη συμφωνία του Αυγούστου, ήτοι ότι η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση 2,5% φέτος και 0,5% του χρόνου, δεν ισχύουν πια.

«Η ελληνική οικονομία καταγράφει μηδενική ύφεση και εκ των πραγμάτων υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι το ’16 θα καταγράψει σημαντικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά την αναπροσαρμογή των νέων δεδομένων» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια ισχυρή μεταστροφή σε αύξηση των επενδύσεων και στήριξης των κλάδων που συνεισφέρουν παραδοσιακά όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός. Επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος προκειμένου να υπάρξει στήριξη των επενδύσεων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της εξωστρέφειας

Αναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο που έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, είπε ότι προσπαθεί να δώσει ισχυρή ώθηση σε αυτή ακριβώς τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, φορολογικής ασφάλειας, σταθερό φορολογικό περιβάλλον για επτά χρόνια και δίνει και πολλά άλλα κίνητρα επικεντρωμένα σε τομείς – κλάδους ή δραστηριότητες που έχουν αυτή τη δυναμική.

Ο κ.Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σωστή διαχείριση των νέων πόρων του ΕΣΠΑ, που είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς ξεκινούν στις 2 Φεβρουαρίου για μια πενταετία.

Τέλος, για το θέμα δημοσίων συμβάσεων είπε ότι εισάγεται για πρώτη φορά το ενιαίο σύστημα όλων των διαγωνισμών και όλων των κατηγοριών δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης το οποίο ανοίγει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 


σχετικα αρθρα