Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το προσφυγικό και τις σημερινές αποκαλύψεις του Γιάννη Μουζάλα περί στρατοπέδου και του Πάνου Καμμένου για την συνθήκη Σένγκεν εξαπέλυσε το Ποτάμι, προειδοποιώντας ότι ''αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί με σοβαρότητα στο προσφυγικό, η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου''.
 
Σύμφωνα με το κίνημα:
Οι σημερινές αποκαλύψεις του κ. Μουζάλα ότι από τον Βέλγο υπουργό εσωτερικών τέθηκε θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 400.000 μεταναστών στην Αθήνα, προκαλούν σοκ. Παράλληλα ο κ.Καμμένος είπε σήμερα το πρωί ότι «εγώ, όπως ξέρετε, τη συνθήκη Σένγκεν δεν την υπέγραψα ποτέ». 
 
Δήλωση που καθρεφτίζει την ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζει το μείζον θέμα. Την ίδια στιγμή ακούγονται προτάσεις, όπως αυτή που δημοσιεύεται στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία πρέπει να συναινέσει η Ελληνική Κυβέρνηση να ελαφρυνθεί το χρέος με αντάλλαγμα να δεχτεί η Ελλάδα να κλείσει μόνη της τα βόρεια σύνορά της.

Οι πρόσφυγες θα στεγάζονται σε στρατόπεδα «με κοινοτική χρηματοδότηση» ώσπου «να μπορέσουν να γυρίσουν στις χώρες τους». Η ιδέα και η προοπτική είναι τερατώδης: Η Ελλάδα- με τις ευλογίες της Ελληνικής Κυβέρνησης- να μετατραπεί σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης με εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση. Η ολοκλήρωση των hotspots είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, όπως και η αύξηση της πίεσης στην Τουρκία και η καλύτερη φύλαξη των συνόρων που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Το Ποτάμι ζητάει τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τον κ.Τσίπρα προσωπικά: Αν δεν κινηθούν γρήγορα,αποφασιστικά και με σοβαρότητα, η κατάσταση σε λίγο καιρό θα είναι εκτός ελέγχου.