Απάντηση στις κατηγορίες περί «Varufakis effect» και ότι λόγω των χειρισμών του χάθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα δίνει σήμερα με άρθρο του στο Project Syndicate ο Γιάννης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για «Troika effect».

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά στο σχόλιο του οικονομικού αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας Berenberg,  Holger Schmieding,  προς τους πελάτες της, με θέμα το τέλος του 2015 και τις προοπτικές για το 2016.

Στην αναφορά του ο Schmieding προειδοποίησε τους πελάτες του ότι το 2016 πρέπει να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο ρίσκο που προκαλούν οι πολιτικοί. Προκειμένου να υποστηρίξει τα λεγόμενά του έφτιαξε και γράφημα μέσα από το οποίο συσχέτιζε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και καθηκόντων υπουργού Οικονομικών από τον Γ. Βαρουφάκη. Στην ανάλυση του ο Schmieding κάνει λόγο για «Varufakis effect».

Απαντώντας σήμερα και στα αγγλικά ο Γ. Βαρουφάκης (έχει ήδη δώσει απάντηση μέσα από ελληνικό site) τονίζει ότι :

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν – και μάλιστα πολύ- σχετικά με πολιτικά ρίσκα σήμερα, αλλά θα πρέπει επίσης να ανησυχούν για τους αναλυτές που είτε είναι ανίκανοι είτε δεν ενδιαφέρονται στο να ξεχωρίσουν την αιτιώδη ασάφεια και την συσχέτιση και την αφερεγγυότητα από την έλλειψη της ρευστότητας». Με άλλα λόγια, συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης, «θα πρέπει να προσέχουν αναλυτές όπως τον Schmieding».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη «πράγματι κατρακύλησε λίγους μήνες αφότου έγινα υπουργός και ότι όντως σημείωσε μια ανάκαμψη μετά την παραίτηση μου. Ο συσχετισμός είναι προφανής. Αλλά η αιτία;» προσθέτει.

Όπως σημειώνει, η αιτία ήταν ότι οι πιστωτές μας, η λεγόμενη τρόικα, ξεκαθάρισαν ότι θα έκλειναν τις τράπεζες μας προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνησή μας να δεχθεί μια νέα δανειακή συμφωνία.

Πριν απ’ αυτές τις απειλές, προσθέτει, «η επιχειρηματική εμπιστοσύνη πραγματικά έπαιρνε τα επάνω της στην Ελλάδα. Πράγματι μια ημέρα αφότου παρουσίασα την μεταρρύθμισή μου και τις δημοσιονομικές μου προτάσεις στο συνέδριο του City στο Λονδίνο, το χρηματιστήριο ανέβηκε εντυπωσιακά.

Οπότε, διερωτάται ο πρώην υπουργός, «τι προκάλεσε την τεράστια καθίζηση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια της θητείας μου;»

«Ήταν οι πολιτικές μου προτάσεις – που έφεραν και την υπογραφή του Jeff Sachs με τη συμβολή του Norman Lamont, και James K. Galbraith- που ήταν υπεύθυνες  ή ήταν η ξεκάθαρη απειλή της τρόικας για κλείσιμο των τραπεζών «που πραγματικά επιβλήθηκε όταν τολμήσαμε να θέσουμε στην κρίση του λαού το τελεσίγραφο των πιστωτών; Με άλλα λόγια σημειώνει: ήταν το «Varoufakis effect» ή το  «Troika effect»;

Ευτυχώς, συμπληρώνει, υπάρχουν και προσεκτικοί αναλυτές όπως ο Mohamed El-Erian, στον οποίο μπορούν να στραφούν οι επενδυτές. Και η ετυμηγορία τους είναι ξεκάθαρη: Για την ύφεση στην Ελλάδα το 2015 φταίει η τρόικα

Ναι, καταλήγει, το πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη υπάρχει ξεκάθαρα. Αλλά προέρχεται από την απροθυμία της τρόικας να αναθεωρήσει τις αποτυχημένες πολιτικές της.