Για την ενεργοποίηση του άρθρου 26, που ουσιαστικά «παγώνει» τη συνθήκη Σένγκεν προετοιμάζεται, εφόσον χρειαστεί, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα η η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η Μπερτρό απάντησε:

«Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26 , αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».

Όπως σημείωσε η Κομισιόν θα προετοιμαστεί δια παν ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της ζώνης Σένγκεν από τις μεταναστευτικές ροές.

Προκειμένου να ενισχύσει τα λεγόμενά της επικαλέστηκε πρόσφατα στοιχεία της Frontex, επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι το Πακιστάν και το Μαρόκο δε συνεργάζονται με την Ελλάδα για την επιστροφή των μεταναστών, η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι όσον αφορά το Πακιστάν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της τα οποία η Επιτροπή προσπαθεί να επιλύσει. Όσον αφορά το Μαρόκο, η Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τοπικές Αρχές για να καταλήξει σε συμφωνία επανεισδοχής με τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης, κάλεσαν την Επιτροπή «να ερευνήσει τη νομική και πρακτική βάση έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι πέραν των έξι μηνών μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν», καθώς δεν έχει επιτευχθεί η ζητούμενη «μείωση» των αριθμών των προσφύγων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ολλανδός υφυπουργό Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και προεδρεύοντα του συμβουλίου Κλαας Ντάικχοφ, το Συμβούλιο έδωσε «ξεκάθαρο σήμα» στην Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ζητά να εξεταστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με «ευελιξία» και «πραγματισμό», τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί η κατάσταση στην περιοχή «υπό έλεγχο». Ο ολλανδός υπουργός επισήμανε μάλιστα τη θετική στάση του προέδρου της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ προς αυτό το ενδεχόμενο.