Στη διαμάχη που προκαλεί ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεται δημοσίευμα του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης EurActiv. Παράλληλα παρουσιάζεται η θέση της Κομισιόν η οποία φαίνεται να εγκρίνει το επίμαχο νομοθέτημα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο ήταν ενταγμένος στους όρους του πακέτου διάσωσης που συμφώνησε η Αθήνα με τους πιστωτές της τον Ιούλιο.

Αλλά η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής (σ.σ του ΕΣΡ), όπως επίσης και ο συνολικός αριθμός των αδειών μετάδοσης προκάλεσαν μία έντονη διαμάχη μεταξύ των ελλήνων πολιτικών, δημιουργώντας ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Για την αριστερή κυβέρνηση, συνεχίζει ο αρθρογράφος, είναι μία καλή ευκαιρία να «ξηλώσει» το παλιό κατεστημένο που οδήγησε την  ελληνική οικονομία στο τέλμα, ενώ η αντιπολίτευση το εκλαμβάνει ως προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ, ενώ θεωρείται και προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει κάνει διαγωνιστική διαδικασία για τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εδώ και 25 χρόνια, διαιωνίζοντας το άνομο καθεστώς των προσωρινών αδειών. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Στη συνέχεια, το έντυπο αναφέρεται στη στάση της Κομισιόν, η οποία κατά το EurActiv, «ανάβει» το πράσινο φως για τον επίμαχο νόμο. «Τα κράτη – μέλη είναι ελεύθερα να λειτουργήσουν μοντέλα αδειοδότησης, εάν οι απαιτήσεις είναι συμβατές με τις ελευθερίες να παράσχονται υπηρεσίες βάσει του Συμφώνου Λειτουργίας της ΕΕ» ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφερόμενος στο Μνημόνιο, επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να πραγματοποιήσει διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και να χρησιμοποιήσει τους πόρους που θα λάβει για να εκπληρώσει του δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους συμφώνησε.

«Επομένως η αναφορά σχετίζεται με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις [του διαγωνισμού]. Όπως συμβαίνει με όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς και να είναι πλήρως συμβατό με το Ευρωπαϊκό νόμο. Δεδομένου ότι δεν έγινε καμία πρόταση από τις ελληνικές αρχές, δεν έγινε και καμία συζήτηση με τα θεσμικά όργανα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε ακόμα ότι, «δεν αφορούν στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών» οι συζητήσεις και η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας, για τις οποίες έχει γίνει λόγος,  αλλά στην εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών για τις τηλεπικοινωνίες, το περασμένο Φθινόπωρο.