Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα και τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για ζημιά στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω του PSI έδωσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά.

«Λέτε ψέματα για το PSI. Ναι, οδήγησε σε απώλειες στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά με τη μείωση του χρέους, το κράτος μπόρεσε να δώσει στα ταμεία από τους πόρους που απελευθερώθηκαν», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο και αυτή με τη σειρά της πέταξε το μπαλάκι στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ λέγοντας ότι : «Πράγματι έγιναν σημαντικές περικοπές, δεν το κρύψαμε ποτέ. Αλλά έγιναν για να σωθεί το ασφαλιστικό από τη χρεοκοπία» και τόνισε ότι «το σύστημα εκτροχιάστηκε από την επικίνδυνη πολιτική της ΝΔ την περίοδο 2004 – 2009, όταν αυξήθηκαν τα ελλείμματα, αυξήθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων, μειώθηκε η περιουσία των ταμείων».

Σχολιάζοντας το σχέδιο υπό συζήτηση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ρίχνει όλα τα βάρη στη νέα γενιά», «δεν αποτελεί  μεταρρύθμιση» αλλά «οδηγεί σε φτωχοποίηση» του λαού.

«Αυτές οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δεν ήταν αναγκαίες», είπε η Φ. Γεννηματά και διερωτήθηκε «γιατί  η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε αυτές τις επιβαρύνσεις;» και «γιατί σήμερα συζητάμε το ασφαλιστικό  από μηδενική βάση;»

Και αυτό γιατί όπως εξήγησε ο νόμος 3863  οδηγούσε σε δίκαιο ασφαλιστικό και πρόσθεσε ότι το Eurogroup τοn Νοέμβριο του 2011 είχε αναγνωρίσει ότι το ασφαλιστικό βάσει αναλογιστικών μελετών, θα ήταν βιώσιμο για πολλές δεκαετίες.

Τέλος σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός για το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας» όπως πολλοί αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις διαμαρτυρίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, είπε: «Μιλήσατε ειρωνικά για το κίνημα της γραβάτας. Αλλά στους δρόμους είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, βιοπαλαιστές που αγωνιούν και αγωνίζονται για το μέλλον τους». 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης