current views are: 8

26 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση21:41

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Προτείνατε κόψιμο συντάξεων και μισθών – Είστε ακραία νεοφιλελεύθερος

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς τον ακραία νεοφιλελεύθερο και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τις πιο αακραίες απόψεις του κουαρτέτου.

Δημοσίευση 21:41’

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς τον ακραία νεοφιλελεύθερο και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τις πιο αακραίες απόψεις του κουαρτέτου.

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς τον ακραία νεοφιλελεύθερο και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τις πιο ακραίες απόψεις του κουαρτέτου.

«Συγχαίρω και ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί θα υπάρχουν σε αυτό τον τόπο για πρώτη φορά, σαφής ιδεολογικός διαχωρισμός της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ήσασταν καθαρός, καθαρότατος νεοφιλελεύθερος…» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας:

Σε όσα ερωτήματα σας έθεσα απαντήσατε ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές. Σας είπα για τη συμφωνία με τους εργοδότες για την αύξηση των εισφορών. Και είπατε πως δεν συμφωνείτε. Σας ρώτησα ποιο είναι το όραμά σας για το ασφαλιστικό. Και τι καταθέσατε ως άποψη; Ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή την ώρα που ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τις εισφορές του, να τρέχει στην ιδιωτική ασφάλιση. Προτείνατε περικοπές στις συντάξεις, προτείνατε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Προτείνατε περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Και για τους αγρότες τι προτείνατε; Να συμψηφιστούν οι εισφορές που δίνουν με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σας ευγνωμωνώ πραγματικά γιατί ο διάλογός μας είναι καθαρός και δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο! 

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι οι απόψεις του είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες απόψεις των δανειστών. «Αυτό μπορεί να είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι καλό για τον τόπο. Γιατί υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς οδεύουμε σε μία διαπραγμάτευση. Δεν έχουμε τη δημοσιονομική μας κυριαρχία, άρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε και να ψηφίσουμε αυτό που προτείνουμε. Και έχουμε ένα κουαρτέτο που διαφωνεί μεταξύ του και έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες απόψεις του κουαρτέτου, δηλαδή του ΔΝΤ» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. 

Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό – Σταματήστε το κρυφτούλι 

Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ασφαλιστικό απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Υπογράμμισε ότι υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων, διαμηνύοντας εκ νέου ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. «Η ανάγκη για μεταρρύθμιση που θα καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα ξεπερνά τη συμφωνία.δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν νέες περικοπές συντάξεων. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει διάλογο με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις ανατροπές που φέρνει το ασφαλιστικό, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να πει «εδώ και τώρα» αν θα στηρίξει τη συμφωνία ή θα συνταχθεί με το ΔΝΤ:

Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, τις μαύρες τρύπες στα χρόνια της κρίσης, και τα λεηλατήσατε στα χρόνια της ανάπτυξης , έχετε να κάνετε κάποια πρόταση; Θα στηρίξετε τη συμφωνία που ήρθαμε με τους παραγωγικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με το ΔΝΤ; Αυτό περιμένει να ακούσει η πλειοψηφία του λαού. Η αγωνία του είναι να δει αν θα έχουμε και άλλη μείωση συντάξεων.

«Όλα τα κόμμα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον κοινωνικό και εθνικό θέμα όπως αυτό που αφορά στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτούλι και εύκολη δημαγωγία» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε τη δραματική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Το ΙΚΑ μόνο το 2015 έχει έλλειμμα 280 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ 540 εκατ. ευρώ ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, με μαθηματική ακρίβεια και αδυναμία πληρωμής συντάξεων. 

«Το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη «λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων», αποδίδοντας τη σημερινή κατάσταση στις πολιτικές επιλογές που έγιναν στα χρόνια της κρίσης αλλά και στο δημογραφικό πρόβλημα.


σχετικα αρθρα