current views are: 6

27 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση05:11

Γιατί ο Τσίπρας ποντάρει στον «νεοφιλελεύθερο» Μητσοτάκη

Ίσως το μόνο απροσδόκητο της χθεσινοβραδινής σύγκρουσης Τσίπρα -Μητσοτάκη ήταν η στιγμή κατά την οποία ο πρώτος συνεχάρη και ευχαρίστησε, κατά λέξη, τον αντίπαλό του.

Δημοσίευση 05:11’

Ίσως το μόνο απροσδόκητο της χθεσινοβραδινής σύγκρουσης Τσίπρα -Μητσοτάκη ήταν η στιγμή κατά την οποία ο πρώτος συνεχάρη και ευχαρίστησε, κατά λέξη, τον αντίπαλό του.

Ίσως το μόνο απροσδόκητο της χθεσινοβραδινής σύγκρουσης Τσίπρα -Μητσοτάκη ήταν η στιγμή κατά την οποία ο πρώτος συνεχάρη και ευχαρίστησε, κατά λέξη, τον αντίπαλό του. Όχι αναίτια πάντως, γιατί οι ιδεολογικές αποστάσεις θα είναι καθαρές, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αλλά και γιατί -αλλά δεν το είπε- τα δύο μεγάλα κόμματα θα χτίσουν τα «στρατόπεδά» σε ένα καθαρά διπολικό πολιτικό σύστημα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι θα έχει μια κατά πολύ μεγαλύτερη «δεξαμενή» ψηφοφόρων από λαϊκά στρώματα, μικρομεσαίους κ.ο.κ., εν συγκρίσει με τον νέο αρχηγό της ΝΔ που δείχνει ελκυστικός μόνο στα ανώτερα οικονομικά στρώματα. (Καθόλου τυχαία, Πάνος Καμμένος και Νίκος Μιχαλολιάκος άρχισαν χθες να «τσιμπολογούν» στους λαϊκούς ψηφοφόρους της ΝΔ, σημείωνε επίσης έμπειρος κυβερνητικός παράγων). 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν εξάλλου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε χθες εν δυνάμει ψηφοφόρους του που είναι συνταξιούχοι ή δημόσιοι υπάλληλοι, και οι οποίοι τον άκουσαν -τονίζουν από τη συμπολίτευση- ότι αν γίνει εκείνος πρωθυπουργός, έρχονται περικοπές… 

Συνεπώς, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι έχουν τις πιθανότητες μαζί τους, όποτε και αν μπουν οι κάλπες στα επόμενα τρία χρόνια. Υπό μία προϋπόθεση, την οποία υπαινίχθηκε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός: να ολοκληρωθεί χωρίς παρατράγουδα η αξιολόγηση, για να ξεκινήσει αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος, να αποκτήσει η Ελλάδα προφίλ χώρας με οικονομική σταθερότητα, να έλθουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. 

Την ίδια στιγμή, κάποιοι στην κυβέρνηση εντοπίζουν και μια εσωτερική αντίφαση, όπως υποστηρίζουν, στην ηγεσία της ΝΔ: την ώρα που ταυτίζεται με τους θεσμούς, και μάλιστα με τον πιο σκληρό από αυτούς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ίδια αυτή ώρα αρνείται την ψήφο στο Ασφαλιστικό. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή». 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν εξάλλου την πολιτική στροφή της ΝΔ, που μπαίνει σε νεοφιλελεύθερα «νερά», μετά τη νίκη Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή. Δεν πέρασε απαρατήρητη άλλωστε μια φράση του Αλέξη Τσίπρα, ότι η ηγεσία της ΝΔ θα έχει στο εξής «σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις», αν και, όπως αναγνώρισε, «δεν έχουν αυτές τις απόψεις όλοι όσοι στεγάζονται στο συντηρητικό χώρο». 

Στους ρυθμούς αυτούς θα κινείται στο εξής, λοιπόν, η πολιτική ζωή του τόπου.


σχετικα αρθρα