Βόζεμπεργκ: Δεν γίνεται αποβολή από τη Σένγκεν ούτε με τον νόμο ούτε de facto

Βόζεμπεργκ: Δεν γίνεται αποβολή από τη Σένγκεν ούτε με τον νόμο ούτε de facto

Την ενόχλησή της για διαρροές απειλών από την ΕΕ κατά της Ελλάδας σχετικά με αποπομπή της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν εξέφρασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν γίνεται, ούτε με τον νόμο, ούτε de facto».

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «εκ του νόμου αυτό απαγορεύεται, η ίδια η Συνθήκη το απαγορεύει» και διευκρίνισε ότι «το μόνο που προβλέπει σε συγκεκριμένη διάταξη είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε ένα κράτος-μέλος, το οποίο δεν φυλάσσει τα σύνορά του- είτε γιατί αδυνατεί, είτε γιατί δεν θέλει- να μπορεί να επιβάλει μία εξάμηνη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, η οποία μπορεί να έχει και ακόμη ένα εξάμηνο. Ας πούμε σαν σύσταση. Μόνο ως σύσταση».

Παράλληλα εξήρε το ρόλο του έλληνα επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου λέγοντας ότι όλες αυτές οι απειλές «απαντώνται αποτελεσματικά από τον επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει πει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος», αλλά την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «από την άλλη φαίνεται ότι το φαινόμενο διαιωνίζεται».

Σχολιάζοντας  την πολιτική της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων, ανέφερε ότι «δεν πιέζει καθόλου την Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής, από τη μία πλευρά, από την άλλη να οδηγηθεί σε μία κατεύθυνση hot spots στα παράλια της Τουρκίας, έτσι ώστε η επανεγκατάσταση να γίνεται κατευθείαν στα κράτη-μέλη και όχι να περνούν από την Ελλάδα».

Ακόμα, άφησε αιχμές για τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου λέγοντας ότι στις 16 σχετικές ερωτήσεις που έχει κάνει οι απαντήσεις είναι γενικόλογες και ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική είναι ολιστική και ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο