Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα για την ολοκλήρωση των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, καθώς και για τη φύλαξη των συνόρων απηύθυνε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Σύμφωνα με το Reuters η Κομισιόν έδωσε τελεσίγραφο τριών μηνών στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της, σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

Στην έκθεση των Επιτρόπων επισημαίνεται ότι υπάρχουν «σοβαρές αδυναμίες» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας που πρέπει να «αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές Αρχές».

 «Η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της ως προς τη φύλαξη των συνόρων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ως προς την καταγραφή και μετεγκατάση προσφύγων.

Όπως σημείωσε, από τον Νοέμβριο όπου έγινε η πρώτη αξιολόγηση για τον τρόπο με τον οποίο κινείται στο μεταναστευτικό πρόβλημα, έχει καταστεί σαφές ότι «η Ελλάδα έχει παραμελήσει σοβαρά τις υποχρεώσεις της», αν και παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κάποια βελτίωση των συνθηκών, χωρίς, φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο προσφυγικό και το ελληνικό πρόγραμμα. «Η Κομισιόν δεν συνδέει πράγματα που δεν συνδέονται μεταξύ τους» απάντησε ο Ντομπρόβσκις στο ερώτημα αν εξετάζεται η ελάφρυνση του χρέους με αντάλλγμα το μεταναστευτικό. ​

Επανέλαβε ότι η Κομισιόν στηρίζει και βοηθά την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπου χρειάζεται, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο παρέχεται αυτή η βοήθεια. «Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης χρειάζεται αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ισχυρές οικονομίες» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ως προς την την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις.