current views are: 7

27 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση15:50

Τσίπρας για προσφυγικό: Η Ευρώπη ντροπιάζεται – Αναποτελεσματικό το «blame game»

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπανιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους όπου υπεγράφη μία σειρά από διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.

Δημοσίευση 15:50’

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπανιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους όπου υπεγράφη μία σειρά από διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.

Σφοδρή κριτική στην Κομισιόν για την έκθεση συμμόρφωσης ως προς τη Ζώνη Σένγκεν άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον  ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την συνάντησή τους.

«Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και πως μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στο ερώτημα πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να διαχειρίζεται ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνάμεις της και που οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκείνος θα έλεγε πόσο θα αντέξει και η Ευρώπη. Επεσήμανε σε αυτό το πλαίσιο ότι η Ελλάδα δέχεται μια πίεση πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τους τελευταίους μήνες, στα μικρά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Υπογράμμισε ότι παρότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση και σε μια δύσκολη προσαρμογή, η Ελλάδα καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά της χώρας μας στην Ευρώπη, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ντροπιάζεται από τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο πέλαγος και έστειλε το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία αν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες το κατανοούν ή αδιαφορούν, αλλά πως σημασία έχει ότι είναι μια διεθνής πραγματικότητα καταγεγραμμένη.

Γενικότερα σημείωσε ότι η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από μια συνεργασία με την Τουρκία και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και συνεργασία και τον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, ότι «το blame game, (σ.σ. το παιχνίδι για το ποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη), ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό». Σημασία έχει, τόνισε, να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες.

Στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ισραηλινό ομόλογό του όταν έρθει στην Ελλάδα να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη όπου ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας και αποτήσουν φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστικών διωγμών κατά την κατοχή.

Έκανε εξάλλου λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και τόνισε πως και οι δύο τόνισαν «αμοιβαία βούλησή τους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας με απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και ευημερία των χωρών μας, για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες συνεργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Ισραήλ:

  • Υπογράψαμε τη δέσμευσή μας την προσπάθεια ισραηλινών επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν την πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών που προωθούμε στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Θα αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς.
  • Εντείνουμε συνεργασία στον Τουρισμό.
  • Υπογραμμίσαμε την πεποίθησή μας ότι η συνέχιση της ενεργειακής συνεργασίας θα δώσει τη δυνατότητα και στις χώρες μας και σε αυτές της περιοχής να αναπτυχθεί πλαίσιο συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης που θα προάγει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Συζητήσαμε για ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω σταθμών μεταφοράς LNG, ή μέσω αγωγών.

«Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις εξελίξεις αστάθειας στη γειτονιά μας, στη Συρία,  τη Λιβύη το μέτωπο της τρομοκρατίας. Είναι απαραίτητο οι πληγές αυτές να κλείσουν, πρέπει να αναδείξουμε διπλωματικές λύσεις και διάλογο και όχι τις συγκρούσεις. Συνομιλήσαμε για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ένα πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ισραήλ για τη συνδρομή του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ως προς το Παλαιστινιακό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ζητήσαμε να διεξαχθούν συζητήσεις για λύση δύο κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά».

«Εξέφρασα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου την ανησυχία μας για την αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών αλλά και την ανησυχία μας ότι δεν βλέπουμε άμεσα ορατή την προοπτική επανέναρξης συνομιλιών και την άποψή μας ότι η πολιτική εποικισμών αποδυναμώνει τις προοπτικές λύσης» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα είναι ένα σταθερός και αξιόπιστος φίλος του Ισραήλ. Διατηρούμε σχέσεις φιλίας με τον παλαιστινιακό λαό. Είναι γνωστές οι θέσεις μας για το παλαιστινιακό. Μία λύση που θα προκύψει μέσα από το διάλογο, στις διαφορές που προέκυψαν. Η Βουλή μας, σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων, υπέγραψε ψήφισμα που πέραν της προοπτικής αναγνώρισης, καλεί σε δεσμευτικό διάλογο. (…) Μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσω ενός ειλικρινούς και απευθείας διαλόγου μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός σχετικά με την κάλυψη αρχαίων αγαλμάτων κατά την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Ιταλία και τις σχέσεις της χώρας μας με το Ιράν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θέλει να έχει εποικοδομητικό ρόλο-γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ότι είναι υπερήφανη για την πολυδιάστατη και ενεργητική πολιτική που έχει, προσθέτοντας ότι η χώρα απλώνει χέρι συνεργασίας σε όσους θέλουν να ανταμείψουν αυτή τη φιλία σεβόμενοι όμως πάντα το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος και πιστεύω ότι αναπτύσσουμε μία φιλία που θα οδηγήσει σε μία πραγματική συμμαχία για ασφάλεια, πρόοδο και ειρήνη». 

Οι δύο πρωθυπουργού υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά από τομείς όπως την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές, την καινοτομία, τις υδάτινες τεχνολογίες- περιβαλλοντική προστασία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ασφάλεια, τις εμπορικές συνεργασίες.

Το πρόγραμμα της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η Τριμερής σύνοδος θα περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ’ ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση. Η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για διαχείριση υδάτων, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα.

Ειδικότερα, μετά την τελετή υποδοχής κατά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 9:20 θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η Διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου. Ακολουθεί η διευρυμένη διμερής συνάντηση Κύπρου – Ισραήλ και στις 11:30 πραγματοποιείται η Τριμερής συνάντηση Α. Τσίπρα – Ν. Αναστασιάδη – Μπ. Νετανιάχου και κατόπιν η Διευρυμένη Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Για τις 13:10 έχουν προγραμματιστεί η τελετή υπογραφής και οι κοινές δηλώσεις και στις 13:40 το γεύμα.

Στην Κύπρο τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Υποδομών – Μεταφορών – Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η υπουργός παρά τω πρωθυπουργό – κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.


σχετικα αρθρα