Εντείνει τις πιέσεις προς την Τουρκία το Βερολίνο ως προς την αντιμετώπιση των διακινητών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να μην παραλείπει να αφήνει αιχμές και προς την Ελλάδα, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπισή τους. Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις εντός τις Αυστρίας για τις προκλητικές δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να κινηθεί πιο εντατικά και με μεγαλύτερη συνέπεια εναντίον των διακινητών», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

«Καλύτερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων - που δεν αφορά μόνο το Αιγαίο - πρέπει πρώτα από όλα να σημαίνει ότι σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν πλέον να δρουν όπως θέλουν οι διακινητές. Πρώτος στόχος είναι να μην πνίγονται πλέον τόσοι πολλοί άνθρωποι, να μην τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο και να μην μπορούν εκεί να γίνονται δουλειές δισεκατομμυρίων με δουλεμπόριο. Είναι ένας ξεκάθαρος κοινός στόχος για τον οποίο πρέπει να εργαστούμε», δήλωσε και, απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει επιχειρησιακές λεπτομέρειες, αλλά επισήμανε: 

Δεν έχω να αποκλείσω τίποτα εδώ. Σας παραπέμπω στις κοινές ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η αποτελεσματική φύλαξη. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει βεβαίως σε αυτό εντατικά, διότι έχει και ιδιαίτερο συμφέρον. Τόσο εμείς όσο και πολλά άλλα κράτη είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και σε αυτό και σε άλλα επίπεδα.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε δε ότι «η κατάσταση, όπως είναι τώρα μεταξύ δύο χωρών, οι οποίες στο κάτω κάτω είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με τους διακινητές να μπορούν να δρουν σχεδόν ανενόχλητοι και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, είναι απαράδεκτη και θα έπρεπε να είναι απαράδεκτη και για τις δύο χώρες που αφορά αυτό το θέμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι βασική υποχρέωση είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, όπου διαπιστώνεται ότι κινδυνεύουν, κάτι που, όπως είπε, γίνεται συνεχώς, είτε από πλοία του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στις αφρικανικές ακτές είτε από άλλες διεθνείς ναυτικές μονάδες - γίνεται και στο Αιγαίο. «Αυτή η υποχρέωση, να σώζεις ζωές, υπάρχει. Αλλά υπάρχει και η κοινή υποχρέωση να εμποδίσουμε να τίθενται ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο και να εμποδίσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι βγάζουν δισεκατομμύρια θέτοντας άλλους άνθρωπους σε κίνδυνο, δηλαδή τους διακινητές, να κάνουν ανεμπόδιστα την δουλειά τους», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου.

Ανάβουν «φωτιές» οι δηλώσεις της αυστριακής ΥΠΕΣ

Την ίδια ώρα, έντονη κριτική ασκείται στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ σχετικά με τις δηλώσεις της περί εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν

Σε άρθρο της η Tiroler Tageszeitung τονίζει ότι «η υπουργός Εσωτερικών δείχνει με το δάκτυλο εκείνους κάτω στο Αιγαίο λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά τί πρέπει να κάνει η Αθήνα, να βυθίσει πλοία και να αφήσει να πνιγούν πρόσφυγες».

«Η υπουργός Εσωτερικών, του Λαϊκού Κόμματος, δεν ανήκει στους ήρεμους και συνετούς πολιτικούς και γνωρίζοντας τις επιδράσεις που έχουν τα λόγια της προτιμά τις απειλές παρά τα μέσα της διπλωματίας, γιατί ενδιαφέρεται περισσότερο για την κατάσταση στο κόμμα της και λιγότερο για το μέλλον της Ευρώπης, γι αυτό και δείχνει με το δάκτυλο την Ελλάδα», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Στη συνέχεια παραθέτει τα ερωτήματα που έθεσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τις απειλές της Μικλ-Λάιτνερ, δηλαδή, ποια θα ήταν η άλλη περίπτωση, πως θα μπορούσε η Ελλάδα να ενεργήσει «λογικά», καθώς, όπως τόνισε ο ίδιος, «εάν θέλουμε να σταματήσουμε τους πρόσφυγες θα έπρεπε να διεξάγουμε πόλεμο εναντίον τους, θα έπρεπε να τους βομβαρδίσουμε, να βυθίσουμε τις βάρκες τους, να αφήσουμε ανθρώπους να πνιγούν», διότι δεν είναι δυνατή μια άλλη διασφάλιση θαλάσσιων συνόρων.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η υπουργός Εσωτερικών δεν θέλει κάτι τέτοιο, αλλά ακολουθεί έναν άλλο δρόμο, έχοντας η ίδια την άποψη πως η προσπάθεια της Γερμανίας να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με σεβασμό απέναντι στους πρόσφυγες έχει αποτύχει, όπως επίσης και ο δρόμος που ακολούθησε η Αυστρία, με τη Βιέννη να προσκολλάται από τους καλοκαιρινούς μήνες στην πολιτική του Βερολίνου.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η υπουργός Εσωτερικών θέλει να οδηγήσει την Αυστρία πίσω στην πλειονότητα εκείνων των χωρών-μελών της ΕΕ, που επεδίωκαν από πάντοτε την ανάρρωσή τους σε εθνικό επίπεδο, κάτι με το οποίο σε κάθε περίπτωση έχει αποτύχει μακρόχρονα η προσπάθεια μιας κοινής ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής.