του Πάνου Ρασσιά

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντσηςη που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για αναθώρηση της συνθήκης Σένγκεν, με αιχμή την αδυναμία ελέγχου της προσφυγικής ροής.

Στον διάλογο που είχαν με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το προσφυγικό ζήτημα θα μας απασχολήσει έντονα. «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στη θέση της Ελλάδος στη Σένγκεν» τόνισε και προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Νέα Δημοκρατία «για να υποστηριξουμε τη θέση της χώρας μας». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσφυγικό έχει εθνική διάσταση και δεν χωρούν μικροκομματικες σκοπιμότητες. «Ήδη έχω ζητήσει και θα ενημερωθω από τον αρμόδιο υπουργό για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και δεν θα πρέπει να δώσουν λαβή σε κακόβουλους να εκμεταλλευτούν αυτές τις δεσμεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Για το έργο που έχει αναλάβει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

Αναλαμβάνω την ηγεσία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρια. Είχαμε την ευκαιρία χθες σε μια ζωντανή συζήτηση να συζητήσουμε το ζήτημα του ασφαλιστικού, σε ένα θέμα που έχει διχάσει δυστυχως την ελληνική κοινωνια με υπαιτιότητα της κυβέρνησης. Χρέος μου είναι οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και γι' αυτό πάντα ενθαρρυνω τον διάλογο των πολιτικών δυναμεων για Τα πολύ σοβαρά προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Μητσοτάκη τόνισε:

Είναι τόσο δύσκολες οι στιγμές και κρίσιμες οι εποχές που ζούμε, που απαιτείται ευρύτερη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Και αυτό ανεξάρτητα από τις υπαρκτές προγραμματικές, ιδεολογικές θέσεις και διαφορές των κομμάτων που υπάρχουν.

«Χαρακτηριστικό ζήτημα είναι η σημερινή εξέλιξη με το προσφυγικό. Και εμείς, ως αταλάντευτα ευρωπαϊστές, θέλω να τονίσω ότι πιστεύουμε ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά. Και, βέβαια, και η χώρα μας θα πρέπει να ανταπεξέλθει. Για να μπορέσει γρήγορα να ανταπεξέλθει σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει πάρει. Διότι απαιτείται περισσότερη Σένγκεν και όχι λιγότερη Σένγκεν. Και θα πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά τα οποία έχουμε πετύχει ως χώρα» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και συνέχισε:

Συνεπώς, οποιαδήποτε σκέψη ακούγεται για τα ζητήματα σε σχέση με την παραμονή της χώρας στη Σένγκεν, από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρή πολιτική.