Ευθείες βολές για τη μη τήρηση της συμφωνίας τόσο από την Τουρκία όσο και από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροή εξαπολύει η κυβερνητική εκπρόσωπος, με αφορμή το «Σχέδιο Έκθεσης Αξιολόγησης Σέγκεν για την Ελλάδα» και τη διορία τριών μηνών που έδωσε η Κομισιόν στη χώρα μας για την ολοκλήρωση των hotspots και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων. 

«Μόλις πριν δύο ημέρες, οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού. Κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του Προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Όλγα Γεροβασίλη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι για τη μη τήρηση της συμφωνίας δεν ευθύνετι η χώρα μας και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα «ξεπερνά τον εαυτό της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:

Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας. Με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα. Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί.

Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.  Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο.


Διορία 3 μηνών από Κομισιόν για έλεγχο των συνόρων 

Το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει στο στόχαστρο για άλλη μια φορά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το Κολλέγιο των Επιτρόπων κάλεσε σήμερα την Αθήνα να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της, εντός τριών μηνών, διαφορετικά θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αναθεώρησης της συνθήκης Σένγκεν, που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο των συνόρων από χώρες της ΕΕ, εγκλωβίζοντας έτσι εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα μας. 

Στην έκθεση των Επιτρόπων επισημαίνεται ότι υπάρχουν «σοβαρές αδυναμίες» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας που πρέπει να «αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές Αρχές».

 «Η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της ως προς τη φύλαξη των συνόρων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ως προς την καταγραφή και μετεγκατάσταση προσφύγων.