Σφοδρές αντιδράσεις κυρίως στην πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ενόχληση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η παράσταση που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο με αναφορές στο βιβλίο του καταδικασθέντα για συμμετοχή στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συμπάθειας προς το δολοφόνο και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”».

Για το θέμα κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ρωτά τους υπουργούς  Παιδείας και Πολιτισμού εάν θεωρούν ότι «η δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης από το Εθνικό Θέατρο βασισμένης στο αυτοβιογραφικό βιβλίο ενός τρομοκράτη, προάγει τον πολιτισμό και σε επέκταση προωθεί υγιή και αξιόπιστα πρότυπα για τις επόμενες γενιές;»

Επίσης, ζητά από τους δύο υπουργούς να απαντήσουν αν το Εθνικό Θέατρο έχει χρηματοδοτήσει και αν ναι με ποιο ποσό τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του Σάββα Ξηρού και τέλος ποιο είναι το κόστος της συγκεκριμένης παράστασης.

Την ενόχλησή του εξέφρασε μέσω Twitter και ο αμερικανός πρέσβης, Ντέιβιντ Πιρς, σημειώνοντας: «Ενώ η τέχνη δεν θα έπρεπε να λογοκρίνεται, ενωνόμαστε με το κίνημα ''Ως Εδώ'' θέτοντας το ερώτημα αν το δημόσιο θα έπρεπε να χρηματοδοτεί την τέχνη ενός τρομοκράτη».

 

«Για συστηματική προσπάθεια εξαγνισμού ενός ανθρώπου που δολοφόνησε άλλους, καταδικάστηκε και έρχεται και μας λέει ότι ξεχρέωσε», κάνει λόγο από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη

Την αντίδρασή του εξέφρασε με μήνυμά του στο Facebook και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος τονίζει:

Θα περίμενε κανείς το επίσημο Εθνικό Θέατρο να αναζητάει την έμπνευση του στους υπερασπιστές και όχι στους διώκτες της δημοκρατίας. Η τέχνη δεν έχει όρια. H στρατευμένη όμως τέχνη κρίνεται ως προς τις σκοπιμότητες της. Iδίως όταν έχει ως στόχο τον "εξαγνισμό" και την "ηρωοποίηση" ενός κατά συρροή δολοφόνου. Ευτυχώς, το φως πάντα νικάει το σκοτάδι.

 

Την παράσταση καταδίκασε  και η οργάνωση των συγγενών θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες «Ως Εδώ». Σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι : «Με αυτό τον τρόπο η κεντρική Εθνική σκηνή - έστω και στην επίσης χρηματοδοτούμενη από Δημόσιους πόρους, Πειραματική της εκδοχή - δίνει την ευκαιρία στον κ. Ξηρό να κάνει Τέχνη. Να γίνει Τέχνη. Να δείξει Τέχνη. Και δι' αυτού του τρόπου να εξαγνιστεί η τρομοκρατική πράξη. Να γίνει συμπαθής ο δολοφόνος, γιατί πάνω απ' όλα «είναι άνθρωπος».

Η απάντηση του Εθνικού Θεάτρου

«Η συγκεκριμένη παράσταση με την ευθύνη της σκηνοθέτιδας Πηγής Δημητρακοπούλου χρησιμοποιεί ως devised theatre αποσπάσματα από τους «Δίκαιους» του   Αλμπέρ Καμύ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού για να καταδείξει την παναθρώπινη ιδέα ότι η βία δεν είναι λύση.

Η δικαιοσύνη δίκασε για πάντα τους εγκληματίες – τρομοκράτες.  Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει  αλλά να αναδείξει καίρια ανθρώπινα προβλήματα. Είναι χώρος δημόσιου διαλόγου.

Η Πειραματική Σκηνή ως τόπος έρευνας νέων καλλιτεχνών οφείλει να καταπιάνεται και με επικίνδυνα θέματα ακόμη και αν πατάει στην κόψη του ξυραφιού», καταλήγει.