current views are: 11

27 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση20:28

Το Newpost αποκαλύπτει το παρασκήνιο της έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν – Ένταση στο κολέγιο των επιτρόπων

Το «τελεσίγραφο» τριών μηνών, προκειμένου να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της που έλαβε η Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή​ ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας εξελισσόταν το τελευταίο διάστημα, που είχε και εντάσεις αλλά και παρασκήνιο το οποίο και αποκαλύπτει το Newpost.

Δημοσίευση 20:28’

Το «τελεσίγραφο» τριών μηνών, προκειμένου να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της που έλαβε η Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή​ ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας εξελισσόταν το τελευταίο διάστημα, που είχε και εντάσεις αλλά και παρασκήνιο το οποίο και αποκαλύπτει το Newpost.

Το «τελεσίγραφο» τριών μηνών, προκειμένου να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της που έλαβε η Αθήνα από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που εξελισσόταν το τελευταίο διάστημα, που είχε και εντάσεις αλλά και παρασκήνιο το οποίο και αποκαλύπτει το Newpost.

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων εξέτασε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα (η οποία σημειοτέων είναι απόρρητη), το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπρόσωποι της Κομισιόν. Η επίμαχη έκθεση πρόκειται να διαβιβαστεί στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της. Στη συνέχεια, οι Επίτροποι θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφανθούν οριστικά με εκτελεστική πράξη. 

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει για να υιοθετηθούν συστάσεις βάσει του άρθρου 19α του Κώδικα της Συνθήκης Σένγκεν, ενώ υπενθυμίζεται ότι σχετικές συζητήσεις έγιναν και στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα στο Άμστερνταμ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίτροποι αποφάσισαν ότι εάν δεν λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για περιορισμό των προσφυγικών ροών,  τον Μάιο θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης, ώστε να συνεχίσουν οι έλεγχοι σε συγκεκριμένα σημεία (ή όλα) των εσωτερικών συνόρων ενός ή περισσότερων κρατών – μελών.

Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου (όπως hotspots, χώροι πρώτης και προσωρινής υποδοχής, κράτηση των παράτυπων μεταναστών και έκδοση αποφάσεων επιστροφής) συνδέονται και αυτά άμεσα με τη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο η τακτική Σύνοδος Κορυφής του Φεβρουαρίου τόσο για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων προηγούμενων Συμβουλίων που διεξήχθησαν μέσα στο 2015 για το προσφυγικό, αλλά και θα εξετάσει τις δεσμεύσεις των κρατών μελών. Παράλληλα θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost η συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ήταν αρχικά έντονη εξαιτίας των καθυστερήσεων από την Ελληνική πλευρά όσον αφορά στα συμφωνηθέντα αλλά και λόγω των αδυναμιών που η έκθεση καταγράφει.  Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και λαμβάνει ήδη μέτρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην επίσκεψη του Νοεμβρίου. Τόνισε δε ότι η χώρα βρίσκεται σε πίεση και η μόνη ουσιαστική λύση είναι η συνέχιση παροχής συνδρομής στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε τη συνδρομή των  υπόλοιπων Επιτρόπων αλλά και των κρατών – μελών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επαναπροωθήσεων μεταναστών που δεν διακαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής.

Εν τέλει αποφασίστηκε ότι κοινός στόχος είναι η μη ενεργοποίηση  του άρθρου 26, η συνέχιση δηλαδή των ελέγχων στα σύνορα Γερμανίας, Αυστρίας και άλλων χωρών που έχουν ήδη επιβληθεί (Δανία, Γαλλία, Σουηδία και το κράτος μη μέλος της ΕΕ, η Νορβηγία) και να επανέλθει η λειτουργία της Σένγκεν κανονικά.

Και μπορεί να ηρέμησαν τα πνεύματα, ωστόσο αυτό που έγινε σαφές είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά της ώστε να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα… ​


σχετικα αρθρα