του Τάσου Τσιφόρου

Μπορεί να είναι ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που, συχνά πυκνά, προαναγγέλλει στις δημόσιες παρεμβάσεις του εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων (σ.σ. προχθές στη Βουλή για το ασφαλιστικό), ωστόσο είναι η Νέα Δημοκρατία που επιδιώκει να σφίξει τον κλοιό γύρω από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε το πρώτο επτάμηνο του 2015 και, κυρίως, αναφορικά με τις πράξεις, παραλείψεις και τα λεγόμενο του υπουργού του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε, και από το βήμα της Βουλής την Τρίτη, ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει και οι ευθύνες θα αναζητηθούν, στηλιτεύοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να μείνει εκτός του κάδρου της υπόθεσης Βαρουφάκη.

Ωστόσο, η ερώτηση που κατετέθη στη Βουλή από 40 βουλευτές του κόμματος σηματοδοτεί ευκρινώς τη βούληση της Νέας Δημοκρατίας που φθάνει μέχρι και το... ειδικό δικαστήριο:

Πέρα όμως από τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη χώρα με τη χαρακτηριστική απειρία, άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στο δημόσιο, αύξησε το δημόσιο χρέος, καταβαράθρωσε την εθνική οικονομία και τους πολίτες, δίχασε την ελληνική κοινωνία, τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έσυρε με τους χειρότερους όρους σε ένα 3ο Μνημόνιο. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει ζήτημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διόρισε και διατήρησε Υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, και έπαιξαν συνολικά με τις τύχες της χώρας και τις ζωές των Ελλήνων, ζητήματα τα οποία θα πρέπει διερευνηθούν σε βάθος.

Η διατύπωση είναι προσεκτική. Δεν γίνεται λόγος για ποινικές ευθύνες, ωστόσο αυτές δεν περιορίζονται στις πολιτικές ή τις ηθικές. Η αναφορά σε «νομικές» ευθύνες δεν είναι, προφανώς, τυχαία και αποτυπώνει την αίσθηση που επικρατεί στο γαλάζιο επιτελείο, εδώ και πολλές εβδομάδες αλλά κυρίαρχα μετά το ντοκιμαντέρ Μέισον για το πρώτο επτάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα και τη συνέντευξη Βαρουφάκη στο ΣΚΑΪ, ότι όσα έχει πει δημοσίως ο πρώην υπουργός και στενός συνομιλητής του Πρωθυπουργού συνιστούν υλικό άξιο διερεύνησης.

Η ΝΔ με τη χθεσινή ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κάνει ένα ακόμη βήμα, την ίδια στιγμή που διατηρεί αυτούσιο το δικαίωμά της να καταθέσει αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής όταν κρίνει το χρόνο ως πολιτικά δόκιμο. Ο κ. Μητσοτάκης, παρά την πίεση που δέχτηκε από την κ. Γεννηματά να συνυπογράψει το αίτημα για διερεύνηση όλης της περιόδου από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, προτιμά να κινηθεί ανεξάρτητα και να μην σπαταλήσει – εν μέσω του ορυμαγδού από τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα – μία τέτοια κίνηση. Η ευκαιρία θα δοθεί, λένε συνεργάτες του, αναμένοντας πλέον τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στην κίνηση της ΝΔ.