current views are: 7

29 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση05:08

Ο Τσίπρας απαντά στις απειλές για τη Σένγκεν με συμμαχίες στον ενεργειακό τομέα

Εν μέσω κοινωνικών αναταράξεων και ευρωπαϊκών απειλών για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδει μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, ενώ αναπτύσσει στρατηγικές συμμαχίες με γειτονικές χώρες, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα. 

Δημοσίευση 05:08’

Εν μέσω κοινωνικών αναταράξεων και ευρωπαϊκών απειλών για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδει μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, ενώ αναπτύσσει στρατηγικές συμμαχίες με γειτονικές χώρες, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα. 

Εν μέσω κοινωνικών αναταράξεων και ευρωπαϊκών απειλών για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδει μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, ενώ αναπτύσσει στρατηγικές συμμαχίες με γειτονικές χώρες, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα. 

Επιστέγασμα όλων αυτών, η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Με τον πρωθυπουργό  του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναφέρεται στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης των τριών χωρών. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμιζε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων Ισραήλ και Κύπρου, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο της γέφυρας για μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη. 

Ενώ, τέλος, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωνε ότι επαναβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη, σύμφωνα με την οποία  η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία συνεργειών σε περιφερειακό επίπεδο. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε την εποικιστική πολιτική, ενώ αναφέρθηκε στη βούληση της Αθήνας να συνεχίζει να έχει καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο αλλά και με το Ιράν, υπό τη γενική αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όπως παρατήρησε.

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή καθώς: 

  • Eπανεκκινεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα συνδέσει απ ευθείας τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ο EastMed αποτελεί έργο μεγάλης σημασίας για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια,
  • Προωθούνται στρατηγικής σημασίας τριμερή ενεργειακά projects όπως το “EuroAsia Interconnector” που προβλέπει την καλωδιακή σύνδεση των τριών χωρών, για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.
  • Διερευνώνται οι δυνατότητες κατασκευής σταθμών μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό έχει ενταχθεί και στην τριμερή συμφωνία ΕλλάδαςΚύπρου Αιγύπτου.
  • Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στην τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας και αφορούν ιδιαίτερα ην Ελλάδα.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως για την επιτάχυνση της συνεργασίας, συστάθηκε Κοινή Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τους Γενικούς Γραμματείς των αρμόδιων Υπουργείων των τριών χωρών.

Άλλοι τομείς στους οποίους εκτείνεται η συνεργασία, είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η διαχείριση των υδάτων, η τεχνολογία της αφαλάτωσης και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας για υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start ups).

Όπως προσθέτουν παράλληλα με τα θέματα της συμφωνίας, υπήρξε συζήτηση και διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και για θέματα ασφάλειας. Η Ελλάδα και η Κύπρος αναλαμβάνουν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ. Αναλαμβάνουν επίσης να συμβάλλουν στην προώθηση του ρόλου της ΕΕ, για την επανέναρξη ουσιαστικών και αξιόπιστων συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Οι ίδιοι κύκλοι ξεξαθαρίζουν πως είναι σαφές ότι η ενίσχυση, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες, των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, δεν επηρεάζει την ιστορική θέση της χώρας μας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Την ανάγκη για επίλυση του ζητήματος σε τέτοια κατεύθυνση, είχε την ευκαιρία να σημειώσει ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Μπ. Νετανιάχου την πρώτη μέρα του ταξιδιού, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η πολιτική των εποικισμών που ασκεί το Ισραήλ, αποδυναμώνει την προοπτική για επανέναρξη του ισραηλινο – παλαιστινιακού διαλόγου. Εξ άλλου, στο πλαίσιο του ταξιδιού του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδας μετέβη στην Παλαιστίνη κι συνομίλησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της ελληνο – παλαιστινιακής συνεργασίας.

 

 


σχετικα αρθρα