Σειρά μέτρων ενίσχυσης της χώρας μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Thomas Bach μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Bach η Ελλάδα ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο στους ώμους καθώς όπως είπε ο αριθμός των προσφύγων που έπρεπε να υποδεχτεί πέρυσι ήταν τεράστιος, ανέρχεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αυτό είναι πράγματι ένα τεράστιο βάρος για τη χώρα.

Ωστόσο όπως είπε «γνωρίζουμε όμως ότι το αντιμετωπίζετε με ανθρωπιά. Και γι΄ αυτό το λόγο θέλουμε να σας υποστηρίξουμε και θα το πράξουμε άμεσα και απτά».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. bach είπε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να βοηθήσει σε ότι αφορά τα hot spots της Λέσβου ενώ θα προσφέρει συμπληρωματική οικονομική βοήθεια στην UNHCR, που είναι ο οργανισμός για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα αποφάσισε να προχωρήσει σε  μια συμβολική κίνηση η οποία θα είναι η εξής.

«Αποφασίσαμε όταν θα ανάψει η ολυμπιακή φλόγα στην Ολυμπία, να περάσει η φλόγα από ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Και μάλιστα αποφασίσαμε επίσης ένας από τους πρόσφυγες να είναι εκείνος ο οποίος θα τρέξει μαζί με τη φλόγα. Τέλος αποφασίσαμε ότι εάν ένας από τους πρόσφυγες είναι σε επίπεδο συναγωνισμού για τους ολυμπιακούς αγώνες, τότε θα τον προσκαλέσουμε να συμμετάσχει και να μπορέσει να μπει και να περπατήσει μεταφέροντας την ολυμπιακή σημαία μέσα στο ολυμπιακό στάδιο του Ρίο στη Βραζιλία».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος είπε πως η παρουσία του κ. Bach στην Αθήνα συνδυάζεται με την παρέμβαση των ολυμπιακών θεσμών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, όλη η Ανθρωπότητα, το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει, με τους όρους που ταιριάζουν στον Πολιτισμό μας, δηλαδή με όρους Ανθρωπισμού.

"Γιατί πρέπει αυτή τη στιγμή να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε αμείλικτοι εναντίον της τρομοκρατίας, κάθε μορφής τρομοκρατίας και ιδίως της ισλαμικής τρομοκρατίας που έχει ενσκήψει, αλλά τους πρόσφυγες τους αντιμετωπίζουμε όπως ταιριάζει στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος. Και αυτό μπορεί να το κάνει το Ολυμπιακό Κίνημα πολύ περισσότερο από κάθε άλλον και να διδάξει στους Λαούς ότι δεν μπορεί να υπάρχουν φοβικά σύνδρομα απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν προστασία".